latinica  ћирилица
14/02/2018 |  12:43 | Аутор: РТРС

Божиновић: Није било стварне опасности за Вучића

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић задовољан је спровођењем безбједносних мјера за вријеме посјете предсједника Србије Хрватској.

Он је оцијенио да стварне опасности за предсједника Србије није било.

Божиновић је у емисији ''А сада Влада'' рекао да је појачано присуство полиције на терену стандард када су посјете државника у питању а право на окупљање и изражавање неслагања демократско право.

"Хрватска је као чланица НАТО и ЕУ, држава која се опредијелила за демократију и постигла одређени ниво демократских стандарда који никада нису доведени у питање, а то укључује и право изражавања неслагања, право на окупљање, али и објављивање програма боравка страних уваничника", рекао је Божиновић.

Како је пренијела агенција Хина, он је подсјетио да су програми посјета били објављени и када су у Хрватску долазили папа и амерички и кинески предсједник. "Знало се унапријед шта ће се посјетити и гдје ће се отићи. То је демократски стандард који је Хрватска достигла", казао је.

На питање да ли је очекивао извињење за Вучићев ратни говор у Глини 1995, министар је рекао да би то сигурно било благотворно, али и да је извињење лична ствар "и ако није искрено и ако се исфорсира, боље да га нема".

Упитан о граници са Србијом и залази ли хрватска полиција у "спорна подручја", Божиновић је рекао да постоји "прећутно разумијевање да се избјегавају инциденти".

"Хрватска полиција је на Дунаву и штити границу, а то постаје све захтјевније с обзиром на покушај илегалних прелазака миграната. Рекао бих да постоји привремени режим док се не дефинише граница двије државе", додао је.

Извор: Бета