latinica  ћирилица
14/02/2018 |  13:34 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Надлежне институције у БиХ одобриле опремање полиције Српске (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је опремање полиције Српске у складу са стандардима који важе за полиције у региону.
Дан Републике-Постројавање припадника МУП-а - Фото: РТРС
Дан Републике-Постројавање припадника МУП-аФото: РТРС

Додик је рекао да се поново отварају неке спекулативне и аферашке приче у вези са опремањем полиције Српске. Истакао  је да је увоз тог оружја апсолутно легитиман посао који има одобрење структура и заједничких институција БиХ.

"Набавка оружја је један од сегмената обуке и јачања спремности полиције да се супротстави разним облицима напада на јавни систем", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ријеч је о тек првој количини оружја за полицију Српске, којој је више од 20 година било забрањено да набави било који комад оружја.

"Зато смо и могли да доживимо несрећу која се десила у Зворнику, гдје је терориста напао полицијску станицу, убио једног нашег полицајца и двојицу ранио", рекао је Додик, нагласивши да опремање полиције није ништа друго, осим испуњавања уставних и законских права Српске и њене полиције.

 

МУП добио сагласност надлежних институција

Министарство унутрашњих послова Републике Српске добило је сагласност свих надлежних институција на нивоу БиХ за набавку 2.500 хиљаде пушака за своје припаднике, поручио је министар Драган Лукач.

Истакао је да ће оружје, вриједности 960.000 долара, бити купљно од произвођача Застава. Оружје ће бити испоручено у марту, а ниједна пушка неће бити прекобројна, рекао је Лукач.

- Сви наши полицајци, у складу са законом, као сви полицијаци у Европи и свијету, имају право на кратко и дуго наоружање. Проблем МУП-а је био што се протеклих година није радило на томе, што су наши припадници користили један број пушака које су остале из протеклог рата, што је неадекватно оружје за полицијску намјену - рекао је Лукач.

Извор: РТРС/СРНА