latinica  ћирилица
14/02/2018 |  15:31 | Аутор: РТРС

"БиХ до краја године да буде пуноправна чланица СТО"

Учесници радионице о трговинској политици за чланове парламената из земаља централне и источне Европе, централне Азије и Кавказа, која је одржана у Бечу, изразили су увјерење да ће БиХ до краја године постати пуноправна чланица Свјетске трговинске организације.
Свјетска трговинска организација - Фото: Screenshot
Свјетска трговинска организацијаФото: Screenshot

Током радионице, коју је организовала СТО, а којој су присуствовали предсједавајући и чланови Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шемсудин Мехмедовић, Ненад Лалић и Никола Ловриновић, парламентарцима су презентована правила, начин рада, као и најважније карактеристике СТО.

Представљени су и циљеви одрживог развоја, а расправљано је и о развоју малих и средњих предузећа, о предностима електронске трговине, олакшицама за развојна улагања, таксама и другим питањима која је обухватила министарска конференција СТО одржана у Буенос Ајресу у децембру прошле године, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Чланови делегације Парламентарне скупштине БиХ учествовали су у дискусији о изазовима и могућностима трговинске размјене земаља централне и источне Европе, централне Азије и Кавказа.

Током расправе наглашена је потреба јачања улоге парламентараца у раду СТО, као и њиховог активног укључивања у рјешавање међународних трговинских питања и проблема. С тим у вези, истакнута је улога државних парламената у процесу ратификовања трговинских споразума.

Извор: СРНА