latinica  ћирилица
14/02/2018 |  18:25 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Не стишава се бура због Мектићеве изјаве (ВИДЕО)

Не стишава се бура коју је министар безбједности БиХ Драган Мектић изазвао изјавом да Срби треба да признају геноцид у Сребреници и прођу катарзу. Из Српске и даље осуде, али и порука Мектићу да не може бити легитимни представник Републике Српске.
Мектић за Вечерњи - Фото: РТРС
Мектић за ВечерњиФото: РТРС

Организација старјешина Војске Републике Српске најоштрије осуђује изјаву којом, сматрају, Мектић утиче на оцјену протеклог рата како то одговара Бошњацима и неким међународним круговима. Жале због злочина у Сребреници и питају зар су Срби убијени у Подрињу мање важни. Да је ријеч о злочину, а не о геноциду, понављају и из Борачке организације.

- Данас неки, који су се тек сјетили да се то десило, хоће да држе лекције некоме шта и како треба да се каже. Малтене да нам напишу - каже Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

О догађајима у Сребреници, дилему нема ратни генерал Полиције Републике Српске Томислав Ковач. Упозорава- прихватимо ли квалификацију геноцида и колективну одговорност, више неће бити Републике Српске.

- Несхватљиво је да је СДС, у чије име смо вршили власт у рату и у вријеме сребреничких догађаја, усвојила покајнички систем којим прихвата све што јој "натурају", да би на такав начин добила кредибилитет свог политичког дјеловања - каже Ковач.

СНСД је категоричан- Драган Мектић не може бити легитимни представник Српске. Његова изјава о Сребреници, сматрају, одаје послушност и подаништво.

- Врло је јасно да представници Републике Српске у органима на нивоу БиХ немају легитимитет и да грађани иза њих сигурно не стоје, јер се понашају као бескичмењаци, слушају туђе инструкције, немају свој став и таква политика ће на сљедећим изборима бити кажњена - сматра генерални секретар СНСД-а Лука Петровић. 

Марко Видаковић, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, каже да је стављање Сребренице у контекст Холокауста и нацистичке Њемачке јако опасно и да може имати далекосежне посљедице, не само за "нас из Републике Српске него и за Србе у БиХ и ван ње".

Док на интервју за Вечерњи лист издање за БиХ, стижу бројна реаговања, Драган Мектић је на службеном путу, у Саудијској Арабији. СДС се данас није оглашавао, а подсјећамо да је лидер СДС и дио странке стао у његову одбрану. За разлику од дијела страначких колега који сматрају да Мектић нема право да коментарише Сребреницу.