latinica  ћирилица
14/02/2018 |  18:45 ⇒ 15/02/2018 | 08:49 | Аутор: РТРС

Полиција набавља пушке уз сагласност надлежних институција БиХ (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова добило је сагласност свих надлежних институција на нивоу БиХ за набавку наоружања, поручио је министар Драган Лукач.
Дан Републике-парада (архив) - Фото: РТРС
Дан Републике-парада (архив)Фото: РТРС

Оружје, вриједности 960.000 долара, биће набављено од произвођача Застава у складу са планом и програмом рада МУП-а.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић тврди да није обавијештен о набавци оружја и да ће о томе тражити информацију надлежних.

Предсједник Српске Милорад Додик и данас поручује да све је урађено легитимно и да није ријеч ни о каквој милитаризацији.

МУП-у Српске ће у марту бити испоручено 2.500 аутоматских пушака и дугих цијеви и ниједна пушка неће бити прекобројна, поручује Лукач. Припадници полиције, каже, имају законско право на то. До сада је коришћен један број пушака из протеклог рата, неадекватних за полицијску намјену. Томе свједочи и терористички напад у Зворнику од прије три године- полицајац Драган Ђурић, бранећи свој живот користио је пиштољ стар 30 година, који је приликом пуцања заказао.

- Никада више нећемо дозволити да припадници МУП-а, наши полицајци који треба да штите и свој живот и животе својих колега и грађана, не могу адекватно да се одбране и своја овлаштења спроведу у складу са законским прописима - каже Лукач.

Предсједник Републике каже да је то доказ да полиција Српске дјелује у специфичним околностима, гдје је изражено окупљање исламског фанатизма, због чега мора имати адекватну опрему. Додик истиче да је 2.500 пушака набављено путем тендера и да има одобрење органа БиХ.

Предсједник Српске је подсјетио ја Међународна заједница чак 20 година није дозволила обнову и опремање Полиције, због чега је једну дугу цијев дужило 10 припадника.

- Полиција Републике Српске, као законит и уставан орган Републике Српске, има право да буде опремљена као што је опремљена полиција Хрватске, Њемачке и било која друга полиција. Ништа изван таквих стандарда нисмо радили, све је легално и легитимно, а спекулације остају спекулантима и то не можете умањити - категоричан је предсједник.

Иако набавка оружја за МУП Српске има одобрење бх. институција, предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић тврди да не зна за то, због чега најављује да ће тражити информацију да ли је то у складу са стандардима наоружавања и набавци оружја за БиХ.

- Нисам знао за токове набављање тог оружја, таква ствар није била на Савјету министара, нити је Савјет министара као институција о томе одлучивао. Мислим да је у БиХ свака набавка оружја, поготово у количинама у којима сада то ради МУП Републике Српске, нешто што забрињава све грађане. Имајући у виду нашу прошлост, заиста треба на најадекватнији начин образложити разлоге набављања тако велике количине аутоматских пушака и дугих цијеви - каже Звиздић.

Као што је легитимно право МУП-а да набавља опрему, легитимно је и да се обучава за Уставом предвиђени посао, поручују из Српске. Министар Лукач истакао је да нико до руских специјалаца или оперативаца неће учествовати у обуци специјалних јединица, нити било којих других припадника МУП-а. Полиција је, каже, и до сада радила обуку својих припадника углавном са америчким специјалним јединицама.