latinica  ћирилица
15/02/2018 |  07:53 | Аутор: РТРС

Пред судијама захтјев за оцјену уставности сета Закона о акцизама

Уставни суд БиХ требало би данас и сутра да разматра захтјев 19 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности сета закона о акцизама.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Ријеч је о Закону о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода и Закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ.

Апеланти као разлоге за оцјену уставности наводе процедуру и начин њиховог усвајања, јер су у Представнички дом упућени из Дома народа Парламентарне скупштине БиХ по хитној процедури, дакле без могућности улагања амандмана.

Спорно је и што су закони усвојени у различитим текстовима.

Апелацијом се тражи да Уставни суд БиХ до доношења своје коначне одлуке о сету закона о акцизама донесе привремену мјеру, односно да до тада обустави њихову примјену.

Кључна измјена модификованог закона о акцизама односи се на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на биогорива и биотечности, него се за 0,15 КМ повећавају путарине.

За закон, односно повећање акциза гласала су 22 посланика, док је 20 било против.

За сет закон о акцизама, односно путаринама, гласали су посланици СДА, СНСД-а, СББ-а, ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990, док су против били чланови клубова посланика ДФ-а, СДС-а, Независног блока, независни посланик Ђорђо Крчмар, те посланици БПС-а и А-СДА.

Из Уставног суда БиХ саопштено је да је на дневном реду пленарне сједнице и захтјев Окружног суда у Бањауци за оцјену компатибилности члана 201 став четири Закона о раду Републике Српске са Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Регистрар Уставног суда Звонко Мијан изјавио је Срни да је у овом случају ријеч о року за подношење тужбе због кршења права из радног односа.

Уставни суд ће размотрити и захтјев Окружног суда у Бањалуци за оцјену компатибилности члана 182 и 433 Закона о парничном поступку са Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Суштина је у томе да у случају када се тужени, коме је уредно достављена тужба у којој тужилац предложи доношење пресуде, не појави пред судом, суд доноси пресуду којом се тужбени захтјев усваја.

Пред судијама ће се наћи и одлука по захтјеву Министарства правде БиХ за потписивање Повеље интерне ревизије и Споразума о вршењу интерне ревизије у Уставном суду БиХ.

Извор: Срна