latinica  ћирилица
15/02/2018 |  13:02 ⇒ 15:58 | Аутор: РТРС

ВСТС: Одлучено да се пониште конкурси за избор судија и тужилаца

Високи судски и тужилачки савјет БиХ донио је данас одлуку да се пониште конкурси за избор четворо судија и исто толико тужилаца Суда и Тужилаштва БиХ који су расписани прије годину и по дана, а у којима још није била покренута процедура због недостатка финансијских средстава.
ВСТС БиХ - Фото: РТРС
ВСТС БиХФото: РТРС

Предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија је рекао новинарима да би било прагматично поништити све ове конкурсе и расписати нове како би се пријавили нови кандидати.

"У протеклом периоду дошло је до многих промјена, а проток времена је опредијелио Савјет да се распише нови конкурс за ове функције", рекао је Тегелтија у паузи сједнице ВСТС-а.

Као разлог за неспровођење конкурса навео је недостатак финансијских средстава, подсјетивши на став ВСТС-а да неће спроводити конкурсе за попуњавање упражњених позиција судија и тужилаца који су обухваћени средствима ИПА фондова.

"Познато је да раније због блокаде ИПА фондова судије и тужиоци нису примили плату осам мјесеци и због тога нисмо ни спроводили те конкурсе. Новоизабрани кадрови би се финансирали из буџета", рекао је он.

ВСТС је данас разматрао и препоруке пир-ривју мисије у БиХ о процедурама и критеријумима за именовање судија и тужилаца.

Тегелтија је рекао да треба да ураде измјену подзаконских аката, Правилника и пословника ВСТС-а коју могу да изврше без промјене закона, те измјене законског оквира за које само могу да дају иницијативу.

"Дио који се односи на измјену подзаконског оквира везано за именовање носилаца правосудних функција морамо завршити до краја фебруара, а то је рок који смо сами себи задали акционим планом", истакао је Тегелтија.

Измјеном Пословника ВСТС-а који се односи на именовања ноцилаца правосудних функција Тегелтија каже да се у цијелости усклађује са пир-ривју препорукама.

"Имамо пуно промјена које још нису усвојене, а које се односе на повећање транспарентонсти самог процеса именовања и повећања квалитета тог процеса", истакао је предсједник ВСТС-а.

Избор: СРНА