latinica  ћирилица
15/02/2018 |  14:29 | Аутор: РТРС

"Зелено свјетло" за број 112 за хитне ситуације

Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву усвојила без амандмана Приједлог закона о допунама Закона о комуникацијама којим се предвиђа увођење на нивоу БиХ јединственог броја 112 за хитне ситуације.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Предложени закон који је утврдио Савјет министара, а чијем се усвајању противе посланици СНСД-а у Представничком дому, на дневном је реду наредне сједнице овог дома заказане за 20. фебруар.

Комисија је данас примила к знању информације Министарства комуникација и транспорта БиХ, Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ и Конкуренцијског савјета БиХ у вези са уређењем тржишта електронских медија БиХ, које је ово радно тијело Представничког дома затражило након прошлогодишњих проблема са емитовањем у БиХ Европског првенства у кошарци.

Представници Министарства комуникација и транспорта БиХ навели су да се ради на доношењу одлуке о листи важних догађаја за емитовање у БиХ, првенствено спортских, али да до сада нису добили сагласност ресорног министарства Републике Српске, која је неопходна при доношењу оваквих одлука.

Наводећи да РАК нема превеликих надлежности у вези са овим проблемом, директор РАК-а Предраг Ковач, рекао је да би предност при откупу права за емитовање требало да имају емитери који имају такозвано земаљско покривање, а не кабловски емитери.

И представници Асоцијације кабловских оператера и дистрибутера БиХ, који су затражили реакцију парламента БиХ након проблема у вези са преносом утакмица Европског првенства у кошарци, залажу се за доношење листе важних догађаја за емитовање у БиХ.

Подсјећајући да је право емитовања наведеног спортског догађаја у БиХ прошле године откупио Спорт клуб, који нема сједиште у БиХ, они су подсјетили на законску одредбу према којој би право емитовања требало да има емитер чији је сигнал доступан свим становницима у БиХ.

Комисија је примила к знању ове информације уз закључак да Министарство комуникација и транспорта БиХ настави да ради на доношењу листе значајних догађаја за емитовање у БиХ.

Чланови Комисије усмено су информисани о реализацији пројекта дигитализације у БиХ, а најављено је да би писану информацију са конкретнијим подацима требало да добију у наредном периоду.

Усвојен је Извјештај Интерресорне радне групе за анализу примјене Закона о Јавном радио-телевизијском систему БиХ, чија је препорука да се приступи изради новог закона или његовој измјени и допуни ако би то ријешило постојеће проблеме.

Извор: СРНА