latinica  ћирилица
15/02/2018 |  15:44 | Аутор: РТРС

Тражи се нови рок за Изборни закон Независног блока

Уставноправна комисија Представничког дома парламента БиХ затражиће од овог дома продужетак рока за изјашњавање о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који су предложили посланици Независног блока, да би у присуству представника Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ била размотрена предложена рјешења.
ПД Парламентарне скупштине  БиХ - Фото: РТС
ПД Парламентарне скупштине БиХФото: РТС

Централна изборна комисија обавијестила је Уставноправну комисију да није сагласна са приједлозима предлагача.

У образложењу предложених рјешења посланици Независног блока Салко Соколовић, Сенад Шепић и Садик Ахметовић навели су да се овим законским приједлогом заговара унапређење изборног процеса посредством измјена које се односе на процедуру избора бирачких одбора, стварање претпоставки за увођење електронског гласања, спречавање изборних превара на биралиштима, као и регулисање одржавања поновљених избора у случајевима прекида избора због ванредних околности.

Комисија је данас у Сарајеву у другој фази подржала Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама власти БиХ, који су предложили посланици Александра Пандуревић /СДС/, Борјана Кришто /ХДЗ БиХ/ и Мирсад Исаковић /СББ БиХ/, а односи се на додјељивање статуса узбуњивача лицима која пријављују корупцију.

Чланови Комисије нису подржали принципе Приједлога закона о измјени Закона о државној служби у институцијама БиХ, који су предложили посланици Независног блока у Представничком дому.

Циљ предложене измјене јесте обезбјеђивање постављања на мјесто државног службеника најуспјешнијег кандидата и смањење злоупотребе посредством досадашњег механизма дискреционог права које омогућује да на конкурсу буду изабрани најлошији кандидати.

Комисија је одлучила да Представничком дому прослиједи иницијативу Дениса Бећировића из СДП-а БиХ којом би се Херцеговачко-неретвански, Ливањски, Посавски и Западнохерцеговачки кантон позвали да измијене и допуне своје уставе с циљем обезбјеђивања уставне равноправности Срба, те обезбјеђивања уставне равноправности језика српског и бошњачког народа, као и латинице и ћирилице.

Раније је од ова четири кантона Уставноправна комисија затражила да доставе информацију о примјени одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности народа, али они то нису урадили.

Обраћајући се на сједници Комисије Бећировић је оцијенио да кантони нису доставили тражену информацију јер би морали да потврде да крше Устав БиХ и одлуке Уставног суда БиХ у вези са наведеном тематиком.

Извор: СРНА