latinica  ћирилица
15/02/2018 |  15:50 ⇒ 19:20 | Аутор: РТРС

Усклађивање власништва забринуло добојске породице избјегле из ФБиХ (ВИДЕО)

Усклађивање власништва у земљишним књигама и катастру у ФБиХ забринуло је многе добојске породице које су избјегле из општина у Федерацији. У већини општина одакле потичу тај процес још није почео, али има и оних који су пропустили рокове.
Пријава имовине у ФБиХ - Фото: РТРС
Пријава имовине у ФБиХФото: РТРС

Петко Малић каже да није у року успио пријавити своју имовину у селу Десетник код Какња, јер као становник Добоја није знао за позив надлежних. Тражи начин како да тај пропуст исправи да не би остао без имовине.

- Кућа је срушена, од ње нема ништа, али имам земљиште које не мислим поклањати. Надам се да ће се то успјети ријешити - каже Малић. 

Већина избјеглица који сада живе у Добоју потичу из Маглаја, Завидовића и других околних општина, гдје имовинско усклађивање у грунтовници и катастру још није почело. У општини Лукавац раде се насеља Пурачић, Пољице, Деветак и Милино Село, а ускоро ће бити и за остала озренска села. Село Тумаре, одакле потиче Милојко Стевић, на ред ће доћи, како су им рекли надлежни, тек за двије године.

- Требам припремати одређене документе, попут имовинског листа и рјешења о оставинској расправи. Ако не будем имао нешто од тих докумената на крају ће моћи и путем свједока да се укњижи имовина - каже Стевић.

Бесплатно усклађивање власништва у земљишним књигама и катастру у ФБиХ почело је 2013. али већина избјеглих Срба нису обавијештени о томе, због чега код њих постоји бојазан да би могли остати без имовине.

- Та имовина је њихова, она се не може одузети. Једини проблем је ако у року од годину дана не пријаве имовину, она ће се уписати на претходног власника, а ако буду накнадно тражили промјену власништва мораће да плаћају одређене таксе - појашњава Мирко Никић из Удружења избјеглих и расељених у Добоју.

Процес је већ завршен у 340 катастарских општина. Ради се тренутно у 160 општина, а 1.000 катастарских општина чека да дође на ред. Затражена је оцјена уставности Закона о земљишним књигама ФБиХ, а протјерани Срби сматрају да би свима који су пропустили рокове за усклађивање требало да се омогући накнадан упис без плаћања.