latinica  ћирилица
15/02/2018 |  16:06 ⇒ 19:23 | Аутор: РТРС

На вријеме замијенити оружане листове, казне високе! (ВИДЕО)

Да ли грађани знају да посједовање оружја уз себе носи одговорност и обавезу? Посједовање оружног листа је законска обавеза, а за оне који га немају или на вријеме не замијене, слиједе казне.
Оружје - Фото: РТРС
ОружјеФото: РТРС

Већина Приједорчана које смо анкетирали, каже, да не посједује оружје. Они који га у свом власништву имају, кажу да имају и потребну документацију.

За оружни лист је, уз потребну документацију, потребно издвојити 160 КМ. За особе које су наслиједиле оружје важе иста правила. Ако не желе да га региструју на своје име, постоји више могућности.

- Лице може лично да нађе купца или да путем овлаштеног продавца изврши продају оружја. Такође, оружје може претворити у трофејно и такав комад оружја може предати Републици Српској без права на накнаду - појашњава Јелена Самарџија, начелник Одијељења за кадровске послове ПУ Приједор.

Постоје права, али и обавезе. Власник оружја дужан је да посједује оружни лист или да га замијени по његовом истеку и то 30 дана прије самог истека документа. За оне који не поштују правила слиједе новчане казне од 500 до 1.200 КМ и одузимање оружја.

- Када су у питању, условно речено стари оружани листови, односно оружани листови који су истекли 2014, 2015 и 2016. године ту је санкција још виша, још је новчани износ већи од 1.200 до 1.500 КМ - каже Самарџија.

Рок важења оружног листа је 10 година, а за лица која имају 65 година и више, издаје се трајно.