latinica  ћирилица
15/02/2018 |  16:20 ⇒ 19:23 | Аутор: РТРС

Бијељина: Стручњаци о изазовима пољопривредне производње (ВИДЕО)

O изазовима пољопривредне производње у 2018. години расправљано је у Бијељини. Стручњаци из Републике Српске и Србије говорили су о коришћењу средстава из фондова ЕУ у пољопривреди, утицају одређених фактора на тов јунади и значају правилне примјене пестицида.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Примјена нових технологија у пољопривредној производњи кључ је бољих приноса, квалитета рода и бржег развоја газдинства. Управо нове технологије примјењују и семберски пољопривредници.

- Усјеве увијек прихрањујем, па иако немам пуно земље остварујем добре приносе - каже пољопривредник Благо Драгић из Горњег Којчиновца.

Професор емеритус Григорије Трифуновић сматра да је будућност у тову јунади, али је потребно да повећамо производњу како би били конкурентни и занимљиви великим тржиштима попут Западне Европе, Кине, Русије и Америке.

- Ми смо занимљиви тим тржиштима управо зато што наше земљиште није инфицирано, није загађено, јер смо ми каснили у развоју у односу на западну Европу и Америку.  ЕУ од нас тражи 30.000 тона меса да им испоручимо, а ми имамо свега 300-400 тона - појашњава Трифуновић.

Истакнуто је да смо још далеко од коришћења стотина милиона евра, колико се налази у фондовима ЕУ, и да је потребно изградити институције и усвојити одређене законе како би у догледно вријеме велики новац био на располагању домаћим пољопривредницима.

- Србија је добила 185 милиона евра до 2020. године, али то је седмогодишњи период, а нисмо повукли ниједан евро. О томе се ради. Морате да чекате три године, они су нама дали неки попуст, али у БиХ то зависи од вашег преговарачког тима који мора то да обезбиједи. Оно што је такође важно је да ви сами морате дио средстава да обезбиједите - каже професор Зоран Рајић.

Било је ријечи и о правилној примјени агротехничких мјера у ратарству и њиховом значају на повећању приноса и смањивању трошкова производње.