latinica  ћирилица
15/02/2018 |  18:17 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

ОБА: Испоштован закон при давању мишљења за набавку оружја за МУП Српске

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ испоштовала је законом прописане одредбе приликом давања мишљења у процедури набавке оружја за потребе Министарства унутрашњих послова Републике Српске, саопштено је из ове агенције.
ОБА БиХ - Фото: РТРС
ОБА БиХФото: РТРС

Из ОБЕ појашњавају да дозволу за набавку оружја даје Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, уз писану сагласност министарстава одбране, безбједности и иностраних послова.

У саопштењу се наводи да ОБА у процедури набавке оружја даје мишљење које нема обавезујући карактер.

"У контексту давања мишљења за увоз/извоз оружја, војне опреме и робе посебне намјене које није обавезујуће, а имајући у виду Закон о ОБА, Агенција уступа своје евентуално негативно мишљење уколико располаже подацима о неправилностима", наводи се у саопштењу.

Из ОБЕ истичу да се то односи на неправилности са сертификатима крајњих корисника, неправилности у вези са упућивањем оружја, војне опреме и робе посебне намјене у земље под ембаргом Савјета безбједности УН или другим међународним забранама, односно у вези са подацима да ли се међу оружјем могу наћи и средства која потичу из нелегалних извора.

Лидер Савеза за бољу будућност Фахрудин Радончић рекао је на данашњој конференцији да је директор ОБЕ Осман Мехмедагић дао сагланост МУП-у Српске за набавку 2.500 пушака, што је "против националне безбједности" и затражио његову оставку.

Он каже да као бивши министар безбједности БиХ зна да Српској "није потребна та количина оружја".

Извор: СРНА