latinica  ћирилица
15/02/2018 |  18:25 | Аутор: РТРС

Њемачки шеф дипломатије Габриел: Србија мора признати Косово

Шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел посјетио је Београд и Приштину и мање или више бираним ријечима изнио очекивања Њемачке о Косову.

У Београду је Србију означио као кључну земљу региона за стабилност, а истакао је да Брисел и Берлин желе рјешење питања Косова. На конференцији за новинаре са предсједником Србије, Александром Вучићем, рекао да Њемачка, као и ЕУ, жели да се "растерети ситуација између Београда и Приштине, Србије и Косова". Напоменуо је и да су његови родитељи и њихови родитељи видјели противнике у Пољској, односно Француској, али да је "ЕУ примјер како из најтежих ратова, чак из геноцида, могу настати пријатељства".

Неколико сати касније, Габријел је посјетио Приштину као представник земље која признаје независност Косова и тамо је био много конкретнији по питању односа Београда и Приштине.

"Ако Србија жели да напредује ка ЕУ, примарни услов је изградња владавине закона, али природно такође и прихватање независности Косова", казао је Габријел на заједничкој прес-конференцији са косовским премијером Рамушем Харадинајем. Он је то означио као "централни услов да се иде ка Европи".

Најавио је да ће његова земља помоћи да Косово призна још пет земаља чланица ЕУ које то нису учиниле - Шпанија, Румунија, Кипар, Грчка и Словачка.

Извор: Б92