latinica  ћирилица
15/02/2018 |  19:11 | Аутор: РТРС

Нада да ће позитивно бити ријешено питање избора

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић очекује да ће у предстојећем периоду расписивања општих избора бити позитивно ријешено питање избора чланова Предсједништва БиХ, делегата у Дом народа Парламента ФБиХ, те омогућени избори за град Мостар о чему се у посљедње вријеме не говори довољно.
Сарајево, Човић и Инцко - Фото: СРНА
Сарајево, Човић и ИнцкоФото: СРНА

Човић је у разговору са високим представником за БиХ Валентином Инцком истакао да ће се тиме до краја стабилизовати ситуација у цијелој БиХ и растеретити даљи реформски процеси, што је општи стратешки интерес свих конститутивних народа и осталих грађана БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Када је ријеч о измјенама Изборног закона, потребно је тежити постизању што ширег консензуса, а он се мора пронаћи о свим питањима која су у вези са начелом легитимног представљања на свим административно-политичким нивоима, како је потврђено и одлуци Уставног суда БиХ.

Рјешење мора бити свеобухватно и укључиво, у складу са Уставом БиХ и његовим начелом конститутивности, али и у функцији реализације пресуда Европског суда за људска права у предметима Сејдић-Финци, Пилав, Шлаку и Зорнић.

Саговорници су се сагласили да је неопходно унаприједити политичке односе и укупни амбијент, а то је могуће постићи само наглашенијим реформским процесима.

Томе у прилог иде најављена предаја Упитника високим званичницима Европске комисије, предвиђена за 28. фебруар, а извјесно је да БиХ већ у априлу на министарском састанку у Бриселу добије и Акциони план за чланство у НАТО.

Поводом овог састанка из ОХР-а је саопштено да је БиХ добила историјску прилику да своју будућност веже за будућност ЕУ, а политички актери би ту прилику требало да искористе за фокусирање на питања важна за грађане и за земљу у цјелини.

У том смислу, Инцко је честитао институцијама БиХ за постизање договора у вези са упитником Европске комисије.

Он је поновио став ОХР-а и шире међународне заједница да "политичке странке треба да концентришу напоре на налажење рјешења у предмету Љубић, које ће омогућити несметано реализовање општих избора у 2018. години и спровођење изборних резултата без значајнијих одгађања".

Инцко је позвао странке да искористе ангажман представника ЕУ и САД и укључе се у конструктивне напоре на постизању компромиса.

Подсјећајући да је ОХР годинама помагао политичким странкама у проналажењу рјешења за изборе у Мостару, Инцко је истакао да је од суштинског значаја да политичке странке постигну здрав компромис који ће што прије омогућити грађанима Мостара да гласају.

Извор: СРНА