latinica  ћирилица
15/02/2018 |  19:14 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Хоће ли Тужилаштво БиХ обновити истрагу за злочине у Добровољачкој? (ВИДЕО)

Шест година након обустављања истраге за дио судског предмета "Добровољачка улица" и ишчекивања да Тужилаштво БиХ ријеши притужбе оштећених, реаговао је Уставни суд БиХ. Усвојио је апелације Богдане Томовић и Гордане Гвозденовић, мајке и сестре војника убијених у Добровољачкој. Наложио је Тужилаштву БиХ да се изјасни о притужбама, и о свему достави повратну информацију. Рок је три мјесеца!
Добровољачка - Фото: РТРС
ДобровољачкаФото: РТРС

Сада већ давне, 2012. године, након "виртуелне" истраге, новозеланђанин Џуд Романо, спаковао је кофере. И уочи одласка обуставио, речено је тада, истрагу у предмету "Добровољачка". Због обустављања истраге, породице убијених голобрадих војника, рањени и злостављани, писали су притужбе, приговоре, ургенције... А Тужилаштво ћутало! Нити једну, а запримило је чак 21 притужбу, пуних шест година није ријешило.

Тек је апелација Уставном суду, и њено усвајање, открило дио закулисних тужилачких радњи. Судије су Тужилаштву наложиле да без одлагања предузму радње с циљем рјешавања притужби апеланткиња. И Савјету министара наложиле су да апеланткињама исплати симболичну нематеријалну штету.

"Налаже се Тужилаштву БиХ и Савјету министара БиХ да у року од три мјесеца обавијесте Уставни суд БиХ о предузетим мјерама", наведено је у Одлуци Уставног суда БиХ.

Из Одлуке је видљиво и да је Романо обуставио истрагу против 14 осумњичених- Ејупа Ганића, Јована Дивјака, Заима Бацковића и других. Од 42 убијених, 2. и 3. маја `92. године, по само Роману знаним критеријумима, 35 њих били су наводно легитимни војни циљ. Над преосталих седам, чак и он је признао, почињено је кривично дјело!

Сличну, "неселективну селекцију" извршио је и над рањеним војницима и официрима, заробљеним па злостављаним... А шта су за шест година учинили Романови насљедници, који и данас ћуте!? За дио обустављене истраге, односно за рјешавање пристиглих притужби оштећених, унедоглед су формирали Тимове и мијењали им састав. А резултати- велика нула.

- То је срамота, немам ријечи. Ово је страшно. Увијек се питам зашто? Зашто су убили дијете које је сједило за воланом, без оружја, које је кренуло да изађе из њиховог града? Оволике године да нико ништа не предузме је стварно срамота, али ми нећемо стати, тражићемо правду - каже апеланткиња Богдана Томовић.

Није стао ни МУП Српске. Уз још један приговор на обустављање истраге, из МУП-а Српске је те 2012. године, пут Тужилаштва одаслат допуњени службени извјештај са новим чињеницама и новим доказима.

- На основу наше допуне Тужилаштво није отворило нову истрагу. У овом случају, гдје постоје евидентан злочин, ради се о опструкцији. Опструкција постоји не само у овом случају, него и у случају "Тузланске колоне" и других злочина који су почињени над српским народом - каже Симо Тушевљак, инспектор МУП-а Републике Српске.

Незапамћено срамотно понашање, Тужилаштво је Уставном суду "правдало" тиме како не постоји законски рок за рјешавање приговора оштећених. "Заборавили" су, међутим, да је законски рок за завршетак истраге шест мјесеци. И да само, у сложеним предметима и уз обавезно одобрење главног тужиоца, рок може бити продужен за додатних шест мјесеци.

- Постоји нешто што се зове разумни рок. Разумни рок у циљу задовољења правде, у циљу општих принципа који су успостављени међународним правним норамама и Уставом загарантовани. Та одлука је политички мотивисана, јер случај "Добровољачка улица" најбоље осликава почетак, а касније и карактер рата, и најбоље показује ко је желио сукоб - сматра Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина.

А пресретнуте радио везе, записници са сједница Предсједништва и резервације просторија ФИС-а и градског СУП-а за смјештај заробљеника, показују ко је наређивао нападе на колону ЈНА у договореном повлачењу, на санитетска возила, болничаре, куваре или портире у Дому ЈНА. Још само да се тужиоци у сљедећа три мјесеца сјете да имају властити архив.