latinica  ћирилица
16/02/2018 |  09:06 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

На Борнеу од 1999. убијено више од 100.000 орангутана

Више од 100.000 јединки угрожене врсте орангутана убијено је у на острву Борнео од 1999. године, показали су подаци истраживања Института за еволуциону антропологију "Макс Планк" у њемачком граду Хамбург.
Орангутани  на Борнеу (Фото: volunteerworld.com) -
Орангутани на Борнеу (Фото: volunteerworld.com)

Научници који су спровели истраживање у периоду од 16 година су податак о броју убијених орангутана оцијенили као "поражавајући".

Крчење и сјеча шума због дрвне грађе, палминог уља, рударства и производње папира и даље представља главни проблем.

Истраживање, које је објављено у часопису "Садашња биологија", показало је и то да животиње "нестају" из подручја која су и даље покривена шумама.

Главни истраживач Института Марија Фоигт изјавила је да је велики број орангутана једноставно убијен и да ловци убијају ове животиње јер им уништавају усјеве, што представља пријетњу која је раније потцијењена.

Професор Универзитета "Џон Мурс" у Ливерпулу Серж Вих, који је дио истраживачког тима, рекао је "Би-Би-Си њузу" да научници нису очекивали тако велике губитке у шумама, те да истраживање потврђује да је лов главни проблем.

"Када ове животиње уђу у сукоб с људима на плантажи, увијек ће извући дебљи крај. Људи ће их убити", рекао је Вих.

Вих је подсјетио да је прошле седмице примљен извјештај о орангутану убијеном на Борнеу у чијем је тијелу пронађено 130 метака ваздушне пушке.

"То је шокантно и непотребно. Орангутани можда једу фармерима воће, али нису опасни", закључио је Вих.

Истраживачи сматрају се да би само сјеча шума могла да "почисти" 45.000 орангутана у наредних 35 година.

Извор: Срна