latinica  ћирилица
17/02/2018 |  10:27 | Аутор: РТРС

Грчка припремила план од седам тачака за Македонију

Грчки министар спољних послова Никос Козијас припремио је план од седам тачака на 20 страна за Македонију и најавио да ће га до краја мјесеца доставити македонском државном врху.
Грчко-македонски односи - Фото: илустрација
Грчко-македонски односиФото: илустрација

Козијас је за грчку телевизију "Алфа" рекао да се у склопу рјешавања проблема у вези са именом разговара и о македонском идентитету и уставним промјенама.

"Моји пријатељу у Скопљу сматрају да не постоји потреба за промјеном Устава. То не могу да ураде сада, немају већину. Ипак, вјерујемо да су за договор који ће донијети дугорочну стабилност и консолидацију са овом земљом, потребне уставне промјене, у супротном остављамо простор за сукобе у будућности“, рекао је Козијас.

Објашњавајући разлике између Скопља и Атине у вези са приједлозима, Козијас је, како су пренијели скопски медији, рекао да прихвата име које се не би преводило на ниједан други језик и да има географску одредницу.

"Или Горња Македонија, Сјеверна Македонија, Вардарска Македонија или Македонија - Вардар. Разговарамо. Назив да буде на латиници, на енгелском одакле би се преводило на све језике, мислим да то жели Скопље. Али, моја жеља је мало комплекснија. Желио бих да то име покаже другу Македонију, географски идентитет, а не да буде историјски насљедник за грчку Македонију", рекао је он.

Између Скопља и Атине води се вишегодишњи спор око имена Македонија, јер Грци тако називају своју сјеверну област.

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је недавно да је његова земља спремна да прихвати географску одредницу за име, а шеф дипломатије Никола Димиров да није опсједнут са неким приједлогом, осим да је за достојанствено рјешење.

Грчка Академија наука саопштила је да је питање у вези са именом у интересу двије државе, али да је предуслов за то да се промијени македонски Устав и да се елиминишу иредентистички захтјеви, а то значи промјену књига, географских мапа, споменика Александра Великог, достигнућа историје и културе - грчке симболе.

Европски комесар за сусједску политику и проширење Јоханес Хан рекао је да је сасвим сигуран да ће Македонија дугогодишњи спор са Грчком око имена ријешити прије јула, односно за вријеме бугарског предсједавања Савјетом ЕУ.

Спор око имена годинама блокира евроатланске интеграције Македоније.

Извор: СРНА