latinica  ћирилица
17/02/2018 |  14:50 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Игуман Сава: Подјела КиМ би имала посљедице за све, Срби би нестали са КиМ

Подјела КиМ отворила би Пандорину кутију насиља и покренула домино ефекат широм Балкана са ужасним посљедицама за све, сматра игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, преноси портал "КосСев". Поручује да је помирење предуслов за свако дугорочно рјешење.

Игуман Сава Јањић наводи да би подјела Косова и Метохије имала посљедице за све и додао да је помирење предуслов за дугорочно рјешење.

"У сценарију подјеле свако би изгубио, а добици би били јадни. Срби би нестали са Косова, које би тако постало модел за стварање етнички чистих држава. Балкан би поново постао буре барута. Помирење је предуслов за свако дугорочно рјешење, а не обрнуто", навео је Јањић на Твитеру и Фејсбуку.

Портал КосСев пише да се игуман манастира Високи Дечани први пут изјаснио о тој теми након више текстова у приштинској штампи да Београд, Приштина и Тирана наводно преговарају о размјени територија, односно подјели Косова, порука њемачке, аустријске и америчке амбасаде против таких идеја, а потом и косовског предсједника Хашима Тачија.

"Ако постоји рјешење статуса Косова то сигурно није подјела. Сви знамо да већина Срба не живи на сјеверу Косова, већ на просторима југа који је већински насељен Албанцима. Тамо су и најважније српске православне светиње", указао је игуман Јањић.

"Помирење предуслов за дугорочно рјешење"

Наводи да се Српска православна црква досљедно противила промјени међународно признатих граница Србије.

"Умјесто игре са животима десетина хиљада невиних људи, рјешења за тренутне проблеме на Косову треба тражити у дијалогу и на основу међународног права, подстичући сарадњу, помирење, поштовање људских права и баштине", додао је игуман Високих Дечана.

Истиче да је помирење предуслов за дугорочно рјешење.

"Помирење је предуслов за свако дугорочно рјешење, а не обрнуто", закључио је игуман Сава.

Извор: РТС, ФОНЕТ