latinica  ћирилица
17/02/2018 |  15:28 | Аутор: РТРС

Милићи- Обављена прва операцијана на каротидним артерија

Угледни стручњак из области опште и васкуларне хирургије Божина Радевић данас је у Специјалној хируршкој болници "Боксит" у Милићима, уз асистенцију врхунског тима хирурга и анестезиолога, обавио операцију на крвим судовима које хране мозак.
Боксит Милићи, болница - Фото: РТРС
Боксит Милићи, болницаФото: РТРС

"Ово је прва операција на каротидним артеријама која је обављена у овој установи, а уз болницу у Милићима, овакве операције се у Републици Српској једино још раде у клиничким центрима у Бањалуци и Фочи", рекао је Радевић.

Објаснио је да је операција урађена на пацијенту код којега је унутрашња каротидна артерија с обје стране промијењена.

"С десне стране је сужење било око 86 одсто, а са лијеве је било је скоро потпуно затворено. Радиолог који је радио дијагностику пацијента рекао је да је та артерија на свом почетном дијелу затворена. Оперисали смо артерију с лијеве стране, одстранили масу која затвара ту каротидну артерију и обезбиједили довољан проток ка мозгу", рекао је Радевић.

Операција је трајала мање од једног часа, а пацијент се одлично осјећа, навео је хирург.

"Одмах се пробудио послије операције и већ за дан два може да иде кући. Та операција је увијек захтјевна, јер се ради о артерији која храни мозак и која се једно вријеме мора искључити", рекао је Радевић.

Пацијент Цвјетин Дукић рекао је да се добро осјећа и изразио захвалност и љекару, али и компанији Боксит, чији је пензионер.

Асистенти професору Радевићу у операцији били су доктор Предраг Гајин, васкуларни хирург са Института за васкуларне болести Дедиње и дежурни хирург доктор Милоје Видовић.

Извор: СРНА