latinica  ћирилица
17/02/2018 |  15:50 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Акцизе нису изазвале драстична поскупљења (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ је одлучио да је сет закона о акцизама на гориво у складу са Уставом БиХ. Закони се примјењују од 1. фебруара, а да ли је због већих цијена нафтних деривата грађанима БиХ скупљи живот?
Акцизе - Фото: РТРС
АкцизеФото: РТРС

Истраживали смо да драстичног поскупљења основних животних намирница, бар, у Републици Српској нема, а економисти указују да цијена нафте у многим производима има веома мало учешће.

Несумњиво је да привредници трпе одређене штете, цијена производње и транспорта се увећала, али средства која ће годишње износити око 215 милиона КМ, а то значи у року пет година милијарду марака за инвестирање у инфраструктуру, дугорочно ће, потврђују економске анализе, бити од користи свим грађањима.

Кемал Козарић, декан Економског факултета Универзитета у Сарајеву, каже да се нада да ће тај дио инфраструктуре повући за собом и грађевинарство, те да ће транспорт бити јефтинији.

- Јавност не зна, али наши представници су потписали стенд бај аранжман да 50 одсто за инвестиције ми морамо обезбједити, а 50 одсто ће дати свјетска банка и ММФ – кампања је била непотребна, требали су јавно рећи шта су обећали - каже Козарић.

И након поскупљења, цијене нафтних деривата нису уједначене међу дистрибутерима. Према подацима Гаспрома, деривати у БиХ и даље нису најскупљи у региону, али ни најефтинији. Литар бензина који у БиХ плаћате 1,10 евра, само у Македонији можете платити мање, 1,09 евра. Дизел у БиХ по литри се плаћа 1,08 евра, а у Македонији 0,98 евра.

На питање у којој мјери поскупљење утиче на дјелатност компанија, Владимир Благојевић, из Привредне комора Републике Српске, одговара "различито, у зависности од дјелатности. Транспорт је на удару".

У ранијим годинама, 2014. и 2015, цијена нафте била је знатно већа, и до 2,50 КМ. Снижавање цијена нафтних деривата ријетко готово да није утицало на стандард грађана, трговци су само увећавали своју маржу. Стога и питање у којој мјери је оправдано да ово поскупљење укалкулишу у цијене својих производа.

- Нисам очекивао да ће неки искористити ову прилику да одмах крену у повећање цијена. Нафта, по нашим анализама, у многим производима има врло мало учешће и не мислим да је добро да се крене према нивелацији. Тржиште ће то регулисати врло брзо и сви који су беспотребно кренули у ту причу, мислим да ће се морати кориговати - сматра Козарић.

Али, ни сви трговци нису похитали да подигну цјене, бар тако кажу грађани...

И анализама, више политичким, него економским, пројектована цијена литре бензина од 2,18 марака по литри, бар у Републици Српској није достигнута. Можда у Аустрији заиста гориво и јесте јефтиније, али на то утичу многи фактори, па и развијена путна инфраструктура. Па и цијене хране у БиХ, првенствено, зависе од цијена у Европи, јер, нажалост у БиХ се годишње увозе 1,4 милијарде марака хране, а само 23,8 одсто је покривено домаћом производњом.