latinica  ћирилица
18/02/2018 |  12:32 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Заштити озиме усјеве од болести и штеточина (ВИДЕО)

Озими усјеви у Посавини су у добром стању, иако је неуобичајено топла зима готово без снијега знатно скратила процес мировања биљака.
Озима пшеница - Фото: РТРС
Озима пшеницаФото: РТРС

Због бојазни од појаве болести и штеточина, али и бујања корова, агрономи препоручују да се већ крајем фебруара ураде први третмани прихране и заштите пшенице.

Млади агроном, Немања Бијелић из Доње Слатине, прати здравствено стање усјева на својим парцелама. Пшеница заузима 40 хектара ораница и на свим парцелама је у добром стању. Топла зима је скратила процес мировања биљaка, али уз додатну прихрану и заштиту Бијелић очекује добар принос.

Бијелић каже да се овакво вријеме неће одразити на принос, јер није било ниских температура, а сњежни покривач је заштитио усјеве од измрзавања.

Пшеница је сада у фази бокорења, а с обзиром на релативно високе температуре, постоји опасност од појаве болести и штеточина. Стручњаци ратарима препоручују да се ове године нешто раније уради прихрана усјева, али и третман против корова. 

Слађана Товирац, стручни сарадник Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, каже да ратари треба да преконтролишу засијане парцеле и прикупе коровску флору, те се консултују с агрономима у савјетодавним службама и у пољопривредним апотекама. Упозорила је да се често хербицидни третман ради без стручне помоћи, а посљедица је стална појава корова.

На подручју општине Шамац под озимим житарицама је око пет хиљада хектара, од чега 80 одсто под пшеницом, а на преосталим површине су засијани јечам и тритикале.