latinica  ћирилица
18/02/2018 |  15:09 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Пут наде за Берковиће - ускоро асфалт! (ВИДЕО)

Умјесто 15 километара макадама, Невесиње и Берковиће би за три године, требало да повеже асфалтирани регионални пут.
Берковићи - пут - Фото: РТРС
Берковићи - путФото: РТРС

Пројекат, чији је носилац ЈП Путеви Републике Српске, покренут је на иницијативу двије општине, а подржали су га Министарство саобраћаја и веза и холандска агенција ОРИО. Регионални пут Берковићи-Невесиње, изграђен је прије више од стотину година.

За модернизацију је предвиђена преостала макадамска дионица од 15,2 километра из аустроугарског периода, преко Трусине. Помогла би опстанку села и пољопривреде, привредном и регионалном развоју.

Замјеник начелника Берковића Бојан Самарџић каже да ће тај пут унаприједити квалитет здравствене заштите, јер  секундарну здравствену заштиту становници те општине остварује у болници Невесињу.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић каже да уколико дође до изградње вјетро-парка, за шта је већ потписана концесија прије неколико година, значај тог пута биће велики за овај енергетски објекат.

Најтежа дионица још је у употреби. Најкраћа је веза територија двије општине.

Марко Самарџић, из Доње Трусине, каже да су у тешкој економској ситуацији, а посебно у сектору пољопривреде, због лоше путне повезаности. Наравно, ово се посебно одражава на овдашње становнике, истиче он.

Из Путева су потрдили да траса неће бити мијењана. Изградиће четири моста, више од једног километра потпорних зидова, више од педесет пропуста за воду. Имовинско-правни односи, уз трасу регионалног пута Берковићи-Невесиње, требало би да буду завршени до краја љета. Иначе, овај пут када буду изграђен и даље ће имати статус регионалног правца и биће широк шест метара.

Носилац пројекта су Путеви Српске, а општине су спремне да помогну у оквиру својих могућности.

Авдаловић каже да већ у понедјељак имају састанак са правобраниоцем, те ће сагледати које су њихове обавезе, као и који су захтјеви Путева.

- Општина Невесиње ће се ставити на располагање у цијелом капацитету, оно што је до наше администрације - навео је он.

Самарџић каже да је "пријетила угроженост да се задржи статус регионалног пута, с обзиром на то да је макадамски и да је широк три метра".

Пут би требало да буде модернизован до краја 2021. године. Вриједност пројекта је 20 милиона марака, од чега је холандска развојна агенција ОРИО обезбиједила грант од 2,9 милиона евра. Преосталих седамдесет одсто, обавеза је Путева Српске, као носиоца пројекта.