latinica  ћирилица
18/02/2018 |  15:43 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Како помоћи петогодишњем глувонијемом дјечаку да проговори? (ВИДЕО)

Како помоћи петогодишњем глувонијемом дјечаку из Которског код Добоја да проговори? Иако постоји установа дјечак одраста без адекватне помоћи стручњака.
Глувонијеми дјечак - Фото: РТРС
Глувонијеми дјечакФото: РТРС

Док родитељи тврде да су им надлежни одбили помоћи јер немају новца, службе тврде да помоћ нису ни тражили.

Пет му је година али као глувонијемо дијете рехабилитацију у адекватној установи још није започео. Родитељи су због новца немоћни па посустају и већ пола године не воде га ни на прегледе. Једина шанса за глувонијемог дјечака је у Центру за рехабилитацију слуха и говора у Бањалуци.

"Требао бих га четири или пет пута водити у Бањалуку. Они  су мени гарантовали да би могло то да му помогне", рекао је отац дјечака Брано Пејановић.

Два су начина да се помогне малишану. Свакодневни одлазак у Бањалуку на рехабилитацију и васпитно образовни рад, што за родитеље који живе у Которском код Добоја није изводиво. Није могућ ни смјештај у хранитељску породицу, јер родитељи тврде да им те трошкове нико од надлежних не признаје, а отац са платом жељезничког радника једва састави крај с крајем за петочлану породицу. Тако је петогодишњак са великим здравственим проблемом остао без адекватне бриге професионалне установе.

"Молио бих некога да ми помогнем, ако може помоћи. Не тражим паре да мени дадну, већ нека уплате онима ко ће то радити", додао је Пејановић.

Трошкове лијечење дјечака покрива Фонд здравства, а смјештање у хранитељску породицу требало би да сноси Центар за социјални рад Добој. Иако отац тврди супротно у центру кажу да им се родитељи нису обраћали ради збрињавања сина у хранитељску породицу, нити су тражили једнократну новчану помоћ за трошкове превоза приликом одвођења дјетета на третмане у Бањалуку. Дјечак је један од пријевремено рођених близанаца. Не чује и не говори, а слушни апарат никада није прихватио. То га, жали се очајна мајка, чини нервозним па чак и агресивним.

"Сви смо покушавали да прихвати и ништа само ногама гази и баца. Покварио је апарат и више га нема", истакла је мајка Мира Пејановић. 

У Центар у за рехабилитацију слуха и говора у Бањалуци дјеца се укључују већ са три године, да би се припремили за полазак у школу. Касно није ни за малог Славка, кажу стручњаци, али је сваки дан драгоцјен , да би сустигао своје вршњаке.