latinica  ћирилица
19/02/2018 |  14:44 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

Бањалука - За запошљавање више од милион КМ

За овогодишње субвенције за запошљавање из буџета Града Бањалука биће издвојено нешто више од милион КМ, речено је у градском Одјељењу за привреду.
Бањалука - лого - Фото: РТРС
Бањалука - логоФото: РТРС

Из овог одјељења су навели да је за овај вид подстицаја привреди у посљедњих пет година из буџета града издвојено скоро 3,5 милиона КМ, чиме је подржано запошљавање 608 радника.

"Тиме је град, уз остале олакшице и друге подстицаје засигурно дао значајан допринос смањењу броја незапослених", рекао је Срни начелник овог одјељења Раденко Комљеновић.

Говорећи о прошлогодишњим подстицајима у функцији запошљавања, Комљеновић је подсјетио да је укупно одобрено око 720.000 КМ, којима је предвиђено запошљавање 165 нових радника у производним, занатским и услужним дјелатностима /113 ново запошљавање и 52 самозапошљавање/.

Од укупног износа, 456.810 КМ је добило 37 привредних друштава и самосталних предузетника за унапређење пословања и побољшање конкурентности, а 263.000 КМ добила су 52 незапослена лица за самозапошљавање. Када је ријеч о самозапошљавању, Комљеновић је рекао да ће они којима је одобрена субвенција у старту добити 60 одсто износа, док ће по 20 одсто бити уплаћено послије шест мјесеци, односно годину дана по закључењу уговора.

Раније су субвенције биле намијењене послодавцима за запошљавање нових радника уз суфинансирање дијела трошкова радног мјеста, а од прошле године оне су усмјерене за суфинансирање трошкова набавке основних средстава, увођења нових стандарда и преквалификацију радника.

Извор: СРНА