latinica  ћирилица
19/02/2018 |  15:44 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Најстарији приједорски бравар - отварао и најкомпликованије браве! (ВИДЕО)

Најстарији приједорски кључар, Драшко Димић, деценијама отвара и најкомпликованије браве, а често сарађује и са полицијом приликом интервенција.
Најстарији кључар у Приједору - Фото: РТРС
Најстарији кључар у ПриједоруФото: РТРС

Иако већина заната данас полако изумире, Драшко је имао срећу, јер са њим ради његов унук и насљедник браварског заната, Даријан Димић. Иако млад, Даријан је врхунски стручњак. Каже да, за сада, нема браве коју не може да отвори.

Мало је Приједорчана, којима током претходних година није затребала помоћ најстаријег локалног кључара Драшка Димића.

Браварски занат, као младић, усавршио је у Њемачкој, а онда је у родном граду отворио кључарску радњу, која је и данас – симбол приједорских занатлија.

- Треба вољети треба се стално усавршавати са набавком машина - прича Димић.

Све тајне браварског заната, Драшко је пренио унуку Даријану, који је уз њега у радионици од дјетињства. Каже, учио је од најбољег, а данас је један од највећих стручањака.

Нема браве коју не може да отвори.

- Радити се мора, није ништа тешко ако волите нешто, ако вам је интересантно то иде некако својим током нормано све. У овом послу доста тога има занимљивог, није монотоно - поручује Даријан Димић, унук.

Драшко и Даријан чести су сарадници полиције којој помажу при интервенцијама. Међутим, године искуства иза себе оставиле су бројна сјећања.

- Особа којој је требало да се отворе кола, мени пришла и рекла, ја изгубио кључеве. Случајно погледам када се кључеви налазе на манџетни, ја дигнем и кажем, изволите кључеви направљени - каже Димић.

- Има разних ситуација, од дјеце што се закључају, паничних родитеља. То се ријеши за минут, два, ријешио пролем, без панике, без лупања - додаје унук Даријан.

Занат је сигурност за будућност, кажу Димићи.

Истичу, важно је вољети посао којим се бавиш и пренијети ту љубав с кољена на кољено, баш као што су они.