latinica  ћирилица
19/02/2018 |  18:37 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Брчко: Православна гимназија од наредне школске године (ВИДЕО)

Нова елитна класична гимназија Српске православне цркве, требало би да почне да ради почетком наредне школске године у Брчком.
Разговор о отварању Гимназије - Фото: РТРС
Разговор о отварању ГимназијеФото: РТРС

Ово су усагласили градоначелник Дистрикта Синиша Милић, министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и владика Зворничко - тузлански Фотије. Гимнанзија ће бити регионална и због тога је планирана и изградња дома за ученике.

Наредних дана биће формирана Радна група која би, што прије, требаало да сачини неопходну докуменатцију за регистрацију ове Гимназије у Брчком. Поред Владе Републике Српске која би била носилац пројекта, њен рад морала би да одобри Влада Дистрикта. Школа би била отворена за свакога ко жели да у њој стиче знања.

- Наравно та школа је отворена за све ђаке без обзира на националну, вјерску опредијељеност, идемо корак по корак у том правцу, циљ нам је да до 2019. године припремимо све за упис ђака - напомиње Синиша Милић, градоначелник Бркочог.

С обзиром да СПЦ у Брчком, има нове просторије на подручју Илићке, отварање такве школе је значајно да Срби овдје у Српској, БиХ и Дистрикту буду јединствени. СПЦ је у историји увијек, па и сада, образовању посвећивала велики значај.

- Али да то буде једна елитна школа у позитивном смислу, да буде нешто што ће да обогати Републику Српску и просвјету у Српској, да Црква буде у позитивном смислу укључена -  поручио је Фотије, владика.

Још није договорено гдје би ученици из регије, који желе похађати ову школу становали, али би и то у наредном приоду требало бити ријешено.

- Циљ нам је да такви ученици који оду негдје студирати, да се врате у Дистрикт и Републику Српску, и да допринесу развоју и Српске и Дистрикта, а не да наставимо школовање оних најбољих да би отишли негдје у свијет - поручио је Малешевић.

Сваки ученик који заврши ову Гимназију, моћи ће да студира гдје жели у свијету и никаквих препрека неће бити - додао је министар.