latinica  ћирилица
19/02/2018 |  18:44 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Спин сарајевске пропагандне кухиње (ВИДЕО)

Вијест да је организација Србска част, паравојна формација Републике Српске, објављена на порталу журнал, муњевито се нашла на насловницама свјетске штампе.
Медијски спин - Фото: РТРС
Медијски спинФото: РТРС

Толико брзо да пркоси законима физике. Свјетски медији не преносе тек тако текстове без икаквих доказа, кажу стручњаци и за овај чланак наводе да је био јефтин, али врло ефектан спин сарајевске пропагандне кухиње.

12.јануара у 9:58 објављен је сензационалистички текст новинара Авде Авдића. У 13:23 преузео га је Гардијан. Чак и да су даноноћно пратили непознати бх портал, невјероватно је да су новинари Гардијана стигли превести, контактирати политичара Сеада Бајровића за коментар, уредити, лекторисати и објавити чланак за мање од три и по сата. Осим, ако његово објављивање није раније договорено.

- Добро је познат тај рукопис, појављује на порталу у БиХ, кроз 30 или 40 минута појављује се на западу са идентичним фотографијама, идентичним текстом - каже Саша Боројевић, стручњак за маркетинг.

- Ово се ради деценијама већ на западу. Изабере се неки медиј, обично неки локлани медији који треба да изнесе неку измишљену чињеницу, а онда се то шири као готов факат, постоји чак и име за ту технику. Зове се "еко соба" - истиче Александар Павић, политички аналитичар.

Сеад Бајровић је затим твитовао чланак људима попут новинарке Вашингтон поста и свјетске новине почињу да се пуне текстовима о паравојним јединицама Републике Српске, а које се обучавају у Руском хуманитарном центру у Нишу.

- И то није било само у циљу оцрњавања Српске и њеног руководства. То је било и циљу дизања те антируске хистерије, и због тог је било важно унијети, измислити тај антируски елеменат, јер није до дан данас изнесен никакав доказ - напомиње Павић.

Од чланка који су Авдић, Бајровић и новинар Гардијана пласирали свијету, оградио се Ројтерс, наводећи да не постоји доказ за те тврдње, али док се прашина слегла, вијест о руско-спрским паравојним формацијама обишла је вијест и послужила сврси.

- Погледајте само хронологију догађаја и све ће вам бити јасно, кад је Милорад Додик најавио канидатуру, када је пласирана вијест - поручио је Боројевић.

Гардијан није зауставио своје пропагандне активности, већ је услиједила насловница о нелегалном наоружавању полиције Републике Српске, а аналитичари тек очекују да почне прави специјални рат.