latinica  ћирилица
20/02/2018 |  08:42 ⇒ 08:45 | Аутор: РТРС

Вучић: И шта ја сада, Зигмаре, да причам Србима?

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је са њемачким шефом дипломатије Зигмаром Габријелом имао искрен разговор.
Александар Вучић      (Фото:: Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Вучић (Фото:: Tanjug / Dragan Kujundžić)

Како каже, Габријел и он имају другачије мишљење, али је разговор био искрен, као и да му је у једном тренутку рекао: "И шта ја сада, Зигмаре, да причам Србима".

- Каже он мени "нема више разговора" и да је све завршено око територије Косова, да је Косово независно. Кажем, добро. А како сте раније могли да разговарате о Косову, прије десет година, а сада не можете? ""Разумијем шта питаш и како је у српским ципелама", каже он мени- навео је Вучић у "Ћирилици" на телевизији Хепи.

Вучић је навео да је Габријел за независно Косово и да не крије то.

Осим тога, Вучић је навео да је више пута поцијепао папире западних званичника о независном Косову.

- А ја, кад год сам добио такав неки папир, а обично је то уз текст - немој да се љутиш, али ево шта предлажемо, сваки такав папир сам поцијепао.... Знате колико сам их поцијепао, навео је Вучић и студију показао како и поцијепао један папир.

Како је рекао, "крајем марта, најкасније почетком априла" ће говорити о приједлогу о "рјешењу Косова".

"Изаћи ћу, јер нисам био кукавица, имаћу храбрости да кажем шта је предлог, али он неће бити: 'Драги Албанци препуштамо вам све', он ће бити компромис. Ако неће да разговарају о томе, имаћемо замрзнути конфликт", навео је Вучић.

Он је додао да Албанци одбацују свако компромисно рјешење и да желе Велику Албанију.

"Србија не жели Велику Србију, већ да сачувају идентитет Срба. Треба нам да Срби буду безбједни, да могу да сачувају своје презиме", рекао је Вучић и додао да се нада да ће свет разумети да Срби не могу да све изгубе, а Албанци да све добију.

Шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел посјетио је прошле недјеље истог дана Београд и Приштину и мање или више бираним ријечима изнио очекивања Њемачке у погледу питања Косова.

Габријел је тада на конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем рекао да Њемачка, као и ЕУ, жели да се "растерети ситуација између Београда и Приштине, Србије и Косова".

Неколико сати касније, Габријел је посјетио Приштину као представник земље која признаје независност Косова и тамо је био много конкретнији по питању односа Београда и Приштине.

- Ако Србија жели да напредује ка ЕУ, примарни услов је изградња владавине закона, али природно такође и прихватање независности Косова, казао је Габријел на заједничкој прес-конференцији са косовским премијером Рамушем Харадинајем, јавио је Ројтерс.

Након тога услиједиле су бурне реакције српских званичника, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио му је - "путуј, Габријеле".

Извор: Б92