latinica  ћирилица
20/02/2018 |  10:27 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Градоначелник Добоја почастио се лимузином од 111.000 КМ! (ФОТО)

Градоначелник Добоја Обрен Петровић почастио се током новогодишњих празника, о трошку својих грађана који су преживјели катастрофалне поплаве, новом лимузином вриједном чак 111.148 КМ са урачунатим порезом на додату вриједност, открива портал Капитал.
Обрен Петровић - Фото: Novosti.rs
Обрен ПетровићФото: Novosti.rs

Уговор је одмах послије празника, 4. јануара, додијељен фирми "Ауторад" из Пелагићева, без података о којој марки луксузног аутомобила је ријеч. Још интересантнији је податак да ће о прескупом Петровићевом шопингу градска Скупштина можда расправљати тек 28. фебруара, за када је заказано засједање.

У уговору стоји да је понуда ове фирме била и једина пристигла на тендер, иако су документацију, између осталих, преузели "Брчко гас", "Хyндаи Ауто БиХ", "Ауто Центар", "Маркет Ауто", "Лада ауто" и "Ауто сервис Сенковић".

Такође, посебно је подебљана ставка "најнижа цијена", али и да је све проведено у складу са Законом о јавним набавкама БиХ.

Одборница СНСД-а у добојском парламенту Сања Вулић рекла је да засједања није било од половине децембра, те да је спорна куповина прошла неопажено.

"Изгледа да је Петровићу досадило возило које већ има па је одлучио да купи ново. Скупштина није засједала од половине децембра и нова сједница заказана је за 28. фебруар. Међутим, још није познато хоће ли се и о овом питању расправљати", навела је Вулић.

Одлука, документ (Фото: http://www.capital.ba)

Дрска куповина стотине хиљада марака вриједног аутомобила услиједила је ни пуне четири године од како је град Добој тешко страдао у катастрофалним поплавама. Штете које је претрпјело становништво, али и привредници процијењене су на више од 200 милиона КМ.

Грађани Републике Српске новац су издвајали за Фонд солидарности како би живот у овом граду био нормализован. Осим тога, десетине милиона марака у обнову су уложили Европска банка за обнову и развој ЕБРД и Шведска развојна агенција СИДА.

Јавни новац у Добоју ове године не штеде, па и Водовод Добој тражи кредитора за лизинг, како је почетком мјесеца писала Балканска истраживачка мрежа (БИРН), ради куповине новог аутомобила – ауди Q5 вриједног 133.000 КМ.

Кредит ће бити отплаћиван пет година, а Водовод ће у лизингу учествовати с 40 одсто свог новца, односно више од 53.000 КМ, док ће остатак новца од 80.000 КМ за куповину теренског возила отплаћивати 60 мјесеци.

Директор Водовода Добој Огњен Митровић за БИРН није желио детаљније да говори о овој куповини, али је навео да су Надзорни одбор и Скупштина акционара предвидјели набавку аутомобила до 180.000 марака.

Водовод је у ранијем тендеру, за који сада тражи кредит како би га исплатио, изабрао луксузни теренац ауди Q5 с погоном на све точкове. Сами трошкови лизинга за куповину овог аутомобила коштаће око 15.000 КМ. Водовод Добој је у 2017. години купио још један аутомобил од 49.000 КМ.

Извор: Капитал