latinica  ћирилица
20/02/2018 |  12:34 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Дом народа усвојио допуне Кривичног и измјене Закона о платама

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас, у другом читању и по скраћеном поступку, Закон о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

С обзиром на то да је овај закон усвојен у тексту различитом од оног усвојеног на Представничком дому, закон ће ићи на усаглашавање.

Приједлог измјена овог закона дефинише право на полицијски додатак полицијским службеницима, и то тако да би право на овај додатак, осим запослених у Граничној полицији БиХ и Агенцији за истраге и заштиту, имали и и полицијски службеници запослени у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Усвојен је, без расправе и у другом читању, и Закон о допунама Кривичног закона БиХ који је у парламентарну процедуру упутила Александра Пандуревић из СДС-а.

Циљ овог закона је онемогућавање ублажавања казне и замјене казне затвора новчаном казном лицима осуђеним за кривична дјела против интегритета БиХ, тероризма и у вези са тероризмом. И овај закон иде у процедуру усаглашавања.

Делегати су у првом читању, без расправе, усвојили Приједлог закона о измјени и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ који би требало да допринесе уважавању препорука Поткомитета за акредитацију Међународног координационог комитета да се мандат у оквиру Закона о омбудсману за људска права, који је ограничен на област заштите људских права, прошири и на промоцију људских права.

Један од кључних разлога измјене овог закона јесте обезбјеђивање финансијске независности Институције омбудсмана за људска права у БиХ, као и јачање сарадње и дијалога са невладиним сектором и академском заједницом у БиХ.

У првом читању усвојен је и Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Представнички дом, а чији је циљ додатно дефинисање статуса и права чланова Канцеларије за разматрање жалби.

Делегат Драгутин Родић /ДНС/ сматра да овај закон треба подржати јер му је циљ хармонизација прописа, а не тражи додатна финансијска средства.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ваздухопловству БиХ чији је, предлагач Представнички дом, такође је у првом читању добио подршку Дома народа.

Предложеним измјенама овог закона предвиђа се да позиције генералног директора и замјеника директора Агенције за цивилно ваздухопловство, које су до сада имале статус руководећих државних службеника, то више не буду, него да буду именована лица у складу са Законом о министарским именовањима, именовањима Савјета министара и другим именовањима у институцијама БиХ.

Дом народа усвојио је Приједлог стратешког плана руралног развоја БиХ за период 2018-2021, документ чији је примарни циљ обезбјеђење широког оквира који ће водити ка постепеном усклађивању пољопривреде и руралног развоја у оквиру БиХ са најбољим праксама ЕУ, а један од циљева је и промоција привлачења страних инвестиција и техничке подршке овом сектору.

Делегат Небојша Радмановић /СНСД/ предложио је два закључка с циљем боље реализације Стратешког плана, према којима парламент БиХ треба да једном годишње разматра реализацију овог документа, као и да Дом народа и надлежне институције обезбиједе ту реализацију у складу са механизмом координације, што је и прихваћено.

Дом народа усвојио је извјештај о извршеној ревизији учинка о теми: "Правовременост поступака јавних набавки у институцијама БиХ".

Делегат Марио Караматић /ХСС/ сматра да институције и јавност у БиХ морају много више пажње да посвете транспарентности јавних набавки, као и одговорности менаџменту и директорима агенција и других институција које троше јавни новац, док се делегат Драгутин Родић /ДНС/ заложио за много већи степен спровођења и примјене препорука ревизора.

Делегат Зденка Џамбас /ХДЗ/ поздравила је предан рад Канцеларије за ревизију институција БиХ и упозорила институције које су добиле мишљење с резервом да раде много озбиљније, јер у јавности постоји перцепција да је област јавних набавки "легло корупције".

Годишњи план обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за 2018. годину, Дом народа примио је на знање без расправе, док приједлог одлуке о именовању чланова Савјета националних мањина није добио подршку делегата.

Делегати Дома народа усвојили су одлуку о именовању парламентарног војног повјереника БиХ Бошка Шиљеговића, те дали сагласност за ратификацију низа међународних споразума.

Извор: СРНА