latinica  ћирилица
20/02/2018 |  14:08 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Промовисана поштанска марка "Умјетност"

Директор Музеја савремене умјетности Сарита Вујковић рекла је да је ово први пут да је ова установа први пут дио оваквог пројекта.
Промовисана поштанска марка "Умјетност" - Фото: СРНА
Промовисана поштанска марка "Умјетност"Фото: СРНА

"Надамо се да ћемо на овај начин допринијети видљивости и промоцији савремене умјетности уопште, као и да смо идеју савременог визуелног дизајна пренијели на поље поштанске марке", рекла је Вујковићева.

Она је истакла да су на поштанским маркама представљена два рада из фундуса Музеја који су излагани на "Венецијанском бијеналу" 2013. и 2017. године.

"Ријеч је о радовима које су нам умјетници даровали и за које смо сматрали да би на овај начин требало да буду представљени", рекла је Вујковићева.

Директор "Пошта Српске" Јасминка Кривокућа каже да је ово предузеће издавањем поштанске марке "Умјетност" жељело да подржи развој савремене умјетничке сцене у БиХ.

Она је истакла да је поштанска марка "Умјетност" издата у номиналним вриједностима од 0,90 КМ и 1,70 КМ и у тиражу од 15.000 комада, те најавила да ће услиједити и пригодан коверат у тиражу од 300 комада.

"`Поште Српске` редовно подржавају обиљежавање манифестација у области културе, важних историјских догађаја и јубилеја, спортских дешавања. Издавањем пригодних и редовних поштанских марака `Поште` теже да оставе трајни подсјетник на те догађаје", рекла је Кривокућа и додала да
поштанска марка представља вид промоције Српске у свијету.

Умјетник Младен Миљановић је рекао да је поштанска марка сјајан начин да Музеј савремене умјетности Српске промовише радове које има у свом власништву, чиме умјетници добијају неку врсту потврде онога што раде.

"Ово је начин да наша умјетност или колекције Музеја, односно све оно што је идентитет нашег простора, путем поштанске марке, нађе пут до свијета", рекао је умјетник Раденко Милак и истакао да је ово лијеп гест, који ће отворити пут и новим генерацијама.

Поштанска марка "Умјетност" од данас је у оптицају. Аутор издања је графички дизајнер "Пошта Српске" Небојша Ђумић.