latinica  ћирилица
20/02/2018 |  14:40 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Успјешна Српска: Бијељина кочи закуп пољопривредног земљишта (ВИДЕО)

Из Покрета Успјешна Српска тврде да град Бијељина и Скупштина града коче поступак давања у закуп пољопривредног земљишта.
Успјешна Српска - Фото: РТРС
Успјешна СрпскаФото: РТРС

"Површина пољопривредног земљишта на подручју града Бијељина које је у својини Републике Српске износи 4.569,71 хектар. Од те површине, до сада је више од пола, тачније 3.106 хектара, додијељено путем концесије. Разлог за то је што град Бијељина и Скупштина града још од 2012. године (према документима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске), коче поступак давања у закуп овог земљишта", наводи се у саопштењу Покрета Успјешна Српска.

Из овог покрета истичу да је годинама све остајало на жељи Града да земљу додијеле путем закупа, јер нису учињени предвиђени кораци да би поступак био спроведен до краја.

"31. јануара 2018. године Град је добио сагласност за расписивање јавног позива за додјелу у закуп пољопривредног земљишта у власништву Републике Српске. Међутим, процес је поново стао јер је одлука о расписивању јавног огласа повучена са дневног реда посљедњег засједања Скупштине града", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је тиме, осим што су пољопривредници ускраћени за обрађивање великих парцела "у комаду", а по повољној цијени, оштећена и локална заједница.

"Цијена закупа хектара земљишта је у просјеку око 100 КМ (цијене се разликују по класама). 70 одсто закупа иде локалној заједници, у овом случају граду Бијељина, а 30 одсто ресорном министарству. Преведено на језик бројки, Бијељина би годишње на 1.000 хектара земљишта које је дато у закуп, у просјеку добила 70.000 КМ. И то је само за једну годину и само за 1.000 хектара. Имајући у виду да ова `сага` траје већ више од пола деценије и да је на подручју Бијељине скоро 5.000 хектара земљишта у власништву Републике Српске, јасно је да су губици милионски", истичу у Успјешној Српској.

"С друге стране, 2016. године на располагању за закуп је било 1.028 хектара земљишта у власништву Републике. Према подацима из ове године, сада је за додјелу доступно свега 234 хектара. Тражимо одговор Градске управе, шта се догодило са недостајућа 794 хектара?", питају из Покрета Успјешна Српска.