latinica  ћирилица
20/02/2018 |  18:29 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

"Спољнополитички статус БиХ деценијама има негативну конотацију" (ВИДЕО)

Привремена истражна комисија Дома народа ПС БиХ окончала је рад закључком да спољно политички статус БиХ деценијама има негативну конотацију. Шефа бх дипломатије Игора Црнатка позивају да присуствује сједницама Дома ,те да у року од 90 дана извијести Дом народа о изради нове Стратегије спољних послова и приједлога Закона о спољним пословима БиХ.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Десет мјесеци истраге стало је на један лист, а закључци усвојени за 15 минута. У закључцима ни трага од оштрих замјерки због којих је и формирана истражна комисија, само благе критике да би шеф шеф бх дипломатије могао чешће да присуствује сједницама Дома народа.

Било је ту проблема у смислу неприсуствовања сједницама", изјавио је предсједавајући Парламентарне истражне комисије Бариша Чолак.

Најгласнији критичар Игора Црнатка и иницијатор формирања истражне комисије Марио Карамтић подржао је закључке у којима нема ни ријечи о сврсисходности службених путовања шефа бх дипломатије. Ипак, предлаже радикалну мјеру како би Црнадак што мање путовао. 

"Неозбиљности у присуству је можда довела довдје. Апелујем да се у циљу ефикаснијег рада министра, да му се одузме пасош да не може ићи из земље", истакао је члан Привремене истражне комисије Марио Караматић. 

Спољно политички углед БиХ деценијама је лош, закључили су истражиоци, парламентарци али нису прецизирали ко је крив због тога. Другим закључком обавезали су министра спољних послова да убрза израду Стратегије и Закона о спољним споловима, чиме су му по сопственом признању дали крила 

"Ми смо кроз усвајање другог закључка дали подршку министру и МИП да ово заврши", истакао је члан Привремене истражне комисије Огњен Тадић.

Закључци истражне комисије наћи се на дневном реду сљедећче сједнице Дома народа, а очекује се да ће о њима сутра детаљније говорити и сам министар Игиор Црнадак по повратку из Катара.