latinica  ћирилица
20/02/2018 |  19:03 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Повећан број бх. институција које су добиле ревизорско мишљење с резервом (ВИДЕО)

Под лупом бх. посланика данас ревизорски извјештаји десет институција које су за 2016. годину добиле мишљење ревизора с резервом. Међу њима су министарства иностраних послова и безбједности и одбране, готово све полицијске агенције на нивоу БиХ, Управа за индиректно опорезивање, Тужилаштво БиХ и ВСТС. Забрињавајући је и податак да они годишње потроше чак двије трећине бх. буџета.
Представнички дом - Фото: РТРС
Представнички домФото: РТРС

Бх. институције као профитабилне трговачке агенције. Само што сласт трговине не осјећају они који плаћају! Њима остаје горчина рачуна, а менаџменту министарстава, агенција, Дирекција. Рскош и изобиље. За 2015. годину ревизори су за све бх. институције исписали 521 препоруку. Годину касније – 20 препорука више. И није само до менаџмента институција – има и до неуређених системских или неадекватних законских рјешења, у свим па и у 10 посебно анализираних бх. буџетских потрошача, јасни су ревизори. Но оно што до менаџмента институција јесте, а ревизоре брине, свакако су јавне набавке.

"Проблеми су око конкурентности, фер приступа, транспарентности, једнаког приступа свима и одређивања одређених погодности унутар услова тендера", навео је главни ревизор БиХ Драган Вранкић.

У министарству безбједности, као кровној институцији безбједносног сектора на који се односи готово половина спорних ревизорских извјештаја, кривицу покушавају да преусмјере на систем и законе. 

"Овдје само по питању усклађености закона и прописа била је једна примједба, а што се тиче финансија, сви финансијски аспекти на то имамо позитивно мишљење", изјавио је министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Но да ли је баш тако? На успостављање оперативно- комуникацијског центра 112 Министарство безбједности потрошило је више од 1,2 милиона марака, а преговарачки поступак извршен је без јавног обавјештења. Ексклузивно право повјерено је ранијем испоручиоцу, констатовали су ревизори. И специјализовано теренско возило, Министарство је купило под сумњивим околностима – тендер са децидиним карактеристикама возила, и испорука само 5 дана након закључивања уговора, сумњу остављају да је добављач био познат и прије него је тендер расписан. Примједби су ревизори имали још и за Министарство и за полицијске агенције. Дирекција за координацију полицијских тијела купила је 28 специјализованих возила – укупне вриједности веће од 1,1 милион марака. И у овом случају слична тендерска процедура и слично одступање од Закона о јавним набавкама. Аутомобиле је са индикативним условима тендера, куповала и Гранична полиција.

"Ја морам рећи да сам поносна на Јавне набавке овдје. Ако је замјерка ревизора то што је Гранична полиција тражила расписивање тендера за аута да они троше мање од пет литара, ја директору граничне полиције честитам на таквом услову на тендеру", рекла је посланик СДС-а у ПД ПС БиХ Александра Пандуревић.

Но ко ће и због чега онда честитати, примјера ради Агенцији за полицијску подршку, чијих је 38 запослених за годину потрошило 1,4 милиона марака, пита Никола Шпирић. Формирана је са примарним задатком - обједињених јавних набавки за све полицијске агенције, с циљем уштеде. Нити једну међутим није извршила, а буџет је потрошила.

"Зашто је онда не укинемо. Очито да ова гарнитура власти није у стању да се бави властитим грешкама него да анализира позицију из претходног система власти. Тешко држави коју води власт која гледа у ретровизор, а не гледа напријед", нагласио је посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ Никола Шпирић.

У ретровизор су данас гледали заштитници порошачко-расипничких бх. институција. Само у ретровизору, остали су ревизорски извјештаји и из свих претходних година. Јер расипници су од кривичне одговорности амнестирани. А морална је ионако, у БиХ непознаница!