latinica  ћирилица
20/02/2018 |  19:30 | Аутор: РТРС

Порошенко потписао Закон о реинтеграцији Донбаса

Предсједник Украјине Петро Порошенко потписао је Закон о поновној интеграцији Донбаса, пренијели су украјински медији.
Петро Порошенко - Фото: АП
Петро ПорошенкоФото: АП


Украјински парламент усвојио је прошлог мјесеца приједлог закона, у којем се Русија назива "агресором", док су територије у Донбасу које нису под контролом власти у Кијеву наведене као "окупиране".

Порошенко је затражио од министра одбране Украјине Степана Полторака да припреми релевантне приједлоге за промјену формата војне операције у Донбасу, у складу са новим законом о поновној интеграцији.

Украјински лидер је рекао Полтораку да би требало да преда нацрт приједлога о заједничком операционом генералштабу, стратешком плану употребе војне силе и другим компонентама заједничких снага у источној Украјини, које предводе власти у Кијеву, пренио је "Спутњик".

Из сервиса за медије канцеларије украјинског предсједника саопштено је да су Порошенко и њемачки канцелар Ангела Меркел у телефонском разговору размијенили мишљења о питањима у вези са поновоним успостављањем ефикасног дјеловања Заједночког центра за контролу и координацију у Донбасу, као и о могућности распоређивања припадника мировних снага УН у Доњецку и Лугањску.

У саопштењу се додаје да је посебна пажња посвећена благовременој размјени заробљеника у Донбасу, као и напретку реформи у Украјини, децентрализацији и ситуацији у енергетском сектору.