latinica  ћирилица
20/02/2018 |  22:56 | Аутор: РТРС

Китаровић: Било отворених покушаја да се спријечи Вучићев долазак у Загреб

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је било отворених покушаја да се осујети посјета предсједника Србије Александра Вучића Хрватској и да јој је жао због тога.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: klix.ba
Колинда Грабар КитаровићФото: klix.ba

"Жао ми је што су неки жељели да осујете посјету предсједника Србије Хрватској. Неки су можда били, па и разумљиво скептични, понесени више емоцијама него разумом, али, нажалост, код неких сам осјетила и злонамјерност", рекла је Китаровићева за магазин "Глобус".

Она је истакла да у српском предсједнику има доброг саговорника и да њихов сусрет значи велики искорак у односима између Хрватске и Србије, који су годинама били у дубокој стагнацији.

"Посјету смо дуго припремали, управо у намјери да постигнемо искорак. Одгађали смо је, чекали бољу атмосферу, но све смо више тонули у спиралу вербалног рата. Одлучила сам то да пресјечем. Свјесно сам преузела политички ризик, али савјест ми је мирна, јер сам то направила за добробит хрватског народа и државе", рекла је Китаровићева.

Она је признала да је била изненађена кад је, само неколико дана уочи Вучићеве посјете, хрватски премијер Андреј Пленковић покренуо питање ратних репарација.

"То је толико сложено питање да се оно не може ставити на сто преко ноћи и морам да кажем да ме изненадио начин његовог подизања у овом тренутку. Ова посјета припремана је мјесецима, па ако хоћете и годинама, у координацији са Министарством вањских и европских послова и Владом. Питање ратних одштета никада није било споменуто", истакла је Китаровићева.

Она је навела да су односи између ње и Владе ипак у цјелини добри и да су тврдње о двије различите спољне политике обичан мит.

Извор: СРНА