latinica  ћирилица
21/02/2018 |  08:22 ⇒ 09:16 | Аутор: РТРС

Није Словенац за војску - специјалци пали на тесту НАТО!

Елитна 72. бригада словеначке војске није положила тест борбене готовости НАТО што је изазвало сумње у то да ли Словенија може да испуни своје обавезе према Алијанси, пишу словеначки медији.
Словенија - Фото: Screenshot/YouTube
СловенијаФото: Screenshot/YouTube

Због прошлонедјељног дебакла вјежбе елитног батаљона словеначке војске за оспособљавање према НАТО стандардима, наводи ПОП-ТВ дошло је до свађе министарке одбране и начелника главног штаба, а поставља се и питање да ли су  словеначки војници спремни за учешће у мировним мисијама у свијету.

Како преносе медији, 800 војника 72. бригаде обрукали су се на вјежбама на полигону Почек код Постојне, а од представника НАТО који су оцјењивали борбену готовост у пет области, дали су им само једну прелазну оцјену, иако су војници тренирали 18 мјесеци у Словенији и иностранству.

Та телевизија наводи да је оно што су савезници могли да виде на Почеку више подсјећало на првоаприлску шалу, него на елитне војнике.

"Војници према методи КРЕВАЛ НАТО савеза нису знали да маневришу у простору, опрема коју им је обезбиједило Министарство одбране показала се лошом, са чизама су отпадали ђонови, а више је војника због промрзлина потражило помоћ санитетске службе и љекара", наводи ова телевизија.

Медији преносе да се сада поставља питање да ли словеначки војници могу да учествује у међународним операцијама послије априла с обзиром да се показало да они неће бити борбено спремни до тада.

СТА наводи да се очекује да ће војска наредних дана коментарисати исход вежбе.

Проблеме у комуникацији са генералштабом и неким генералима потврдила је министарка Андреја Катич, рекавши за да је тек из медија сазнала детаље о резултатима провјере батаљона из Марибора који је учествовао у провјери борбене спремности за копнене снаге у оквиру НАТО, те да о лошим резултатима није на вријеме информисана и да је због тога огорчена и забринута.

Због тога би чак могло доћи у питање будуће учешће словеначке војске у мировним операцијама, посебно у оквиру КФОР-а на Косову, гдје сучествује највећи контингент војника из Словеније.

Извор: Агенције