latinica  ћирилица
21/02/2018 |  08:32 ⇒ 08:40 | Аутор: РТРС

"Еликсир дуговјечности" у двије чаше вина?

Испијање двије чаше вина или пива током вечери допринеће повећању килаже за неколико килограма. То, међутим, може да буде и ваша тајна дуговјечности, која ће вам помоћи да доживите девету деценију живота, закључци су нове студије.
Вино - Фото: илустрација
ВиноФото: илустрација

У истраживању у коме су анализиране навике особа које су живеле дуже од 90 година, научници су утврдили да је конзумирање алкохола један од пет кључних фактора дуговјечности. Они који су пили двије чаше вина или пива сваке вечери имали су за 18 одсто мањи ризик од преране смрти, у односу на оне који нису имали ту навику.

Професорка са Универзитета Калифорнија Клаудија Кавас анализирала је навике 1.700 људи, који су 2003. године имали 90 и више година. Она је током истраживања открила и да неколико килограма више од идеалне тежине, али свакако не и гојазност, такође смањује ризик од преране смрти за око три одсто.

Кавас наводи и да су старији људи, који су посвећивали два сата дневно хобију, имали 21 одсто мањи ризик од преране смрти, као и да су они који су вјежбали између 15 и 45 минута дневно тај ризик смањили за 11 процената. Конзумирање двије шоље кафе дневно смањује ризик од преране смрти за 10 одсто, сматра она.

Претходне студије указивале су на то да блага конзумација алкохола смањује ризик од инфаркта и срчаних обољења.

Извор: Б92