latinica  ћирилица
21/02/2018 |  09:27 ⇒ 09:44 | Аутор: РТРС

Представљена књига "Научимо акценте", Драгомира Козомаре

Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске представио је књигу "Научимо акценте", аутора Драгомира Козомаре, поводом 21. фебруара - Међународног дана матерњег језика.
Књига "Научимо акценте" - Фото: СРНА
Књига "Научимо акценте"Фото: СРНА

Ова књига је резултат дугогодишњег рада и нуди најосновније податке о акцентима српског књижевног језика, те има ширу намјену, каже портпарол Завода Дејан Керлета.

- Познато је да мали број говорника српског језика у потпуности овлада акценатским системом. Управо због тога, ова књига је уџбеник за све који желе да науче правилно изговарати ријечи, за све који раде у школама, у медијима, у позориштима, али и за студенте и ђаке. Сви који воде рачуна о свом говору могу сада на једном мјесту да пронађу практичне примјере - навео је Керлета.

Књига је кратка, јасна, садржи само оно што је неопходно да се науче распознавати акценти стандардног српског језика и акцентовати ријечи онако како се изговарају.

- Различитим вјежбама и акцентованим текстовима заинтересовани ће моћи да науче разликовати акценте српског књижевног језика. Сматрамо да ће књига "Научимо акценте" оправдати свој назив и да ће захваљујући овом кратком штиву што већи број људи научити да правилно акцентује ријечи - истакао је он.

Књига Драгомира Козомаре, професора Универзитета у Бањалуци, доктора филолошких наука који се бави проучавањем дијалектологије и акцентологије српског језика, може се пронаћи у свим књижарама Завода за уџбенике и наставна средства.

Извор: СРНА