latinica  ћирилица
21/02/2018 |  10:40 | Аутор: РТРС

Расвијетлити судбине несталих у региону

Предсједник Комисије Владе Србије за нестале Вељко Одаловић изјавио је да је једно од најтежих питања и посљедица сукоба у бившој Југославији нерасвијетљена судбина више од 10.000 несталих у региону.

Одаловић је нагласио да је на састанку предсједника Србије Александра Вучића са хрватским удружењима несталих лица показана спремност да се "интензивирају провере у свим архивима где се може доћи до података о несталима".

"Покушаћемо да дамо одговоре на нека питања која су извесно отворена. Интензивираћемо тражење и, како је предсједник Вучић рекао, то ће бити дневни задатак да дамо што више одговора у што скорије време", рекао је Одаловић за РТС.

Он се нада да ће представници српских жртава имати сличан пријем код хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић, као што су имали представници хрватских жртава код Вучића.

Одаловић је нагласио да је током Вучићеве посјете Загребу, истакнута спремност обје државе да се питање несталих стави у први план, те да очекује да ће проблем бити превазиђен.

"Овај проблем је предуслов нормализације и стабилизације укупног стања у региону да што више ових случајева несталих разреијшимо", нагласио је Одаловић.

Предсједник Србије Александар Вучић обећао је јуче представницима породица несталих у току ратних сукоба на територији Хрватске да ће државни органи Србије учинити све да им се изађе у сусрет и да се оствари видљив напредак у проналажењу несталих и расвјетљавању њихових судбина.

Извор: СРНА