latinica  ћирилица
21/02/2018 |  10:47 ⇒ 10:57 | Аутор: РТРС

Грк који је одбио да бомбардује Србију добио мурал (ФОТО)

Грк Маринос Рицудис који је 1999. године одбио да учествује у бомбардовању Србије добио је свој мурал.
Маринос Рицудис - Фото: Screenshot/YouTube
Маринос РицудисФото: Screenshot/YouTube

Фотографија мурала објављена је на друштвеним мрежама, али није познато када је он урађен, нити гдје се налази.

На муралу се види Рицудисов лик, а у позадини су заставе Грчке и Србије.

Подсјећамо, патријарх српски Иринеј одликовао је крајем јануара Рицудиса орденом Светога цара Константина.

Грк који је одбио да бомбардује Србију добио мурал (Фото: Твитер)

"Маринос Рицудис био је у ситуацији да изврши дужност грчке државе и учествује у срамном нападу на наш народ, земљу и он је, као командант војног брода, дошао је у Јадранско море, гдје му савјест није дозволила да испуни оно што је био дужан да учини, вратио се својим бродом у Грчку и отказао послушност да учествује у нападу на Србију", рекао је патријарх, образлажући одликовања на свечаности у Патријаршији.

Због тог, како је рекао патријарх, великог и јуначког дејла, Рицудис је имао великих проблема и осуђен је на две и по године затвора и издржао је казну.

"Учинио је оно што чине велике душе и велике личности и послије свега имао је толико савјести да каже да није он херој, већ српски народ. Ми немамо довољно ријечи да се захвалимо за такав гест и такво поступање и зато смо одлучили да одликујемо господина Рицудиса највећим одликовањем наше цркве - орденом Светога цара Константина и да му се на тај начин симболично захвалимо за храбро и јуначко деловање", рекао је патријарх Иринеј.

Рицудис је тада изјавио да је за њега велика част да прими орден, да је дубоко ганут, али и да сматра да није достојан указане части и да је требало "сву част да има српски народ".

"Дубоко сам ганут и нисам могао да вјерујем да ћу послије 18 година, од када сам одбио да учествујем у неправедном рату против овог народа, да доживим част и захвалност од моје браће православне, браће Срба. Све жртве вашег народа, традиција, предање, култура, било је најзначајније надахнуће за мене и осјећам благодарност пред свима вама", рекао је Рицудис.

Извор: Б92