latinica  ћирилица
21/02/2018 |  11:02 ⇒ 11:03 | Аутор: РТРС

Брчко- Мустафа Хусејновић држао у ропству породицу суграђанина

Тужилаштво Брчко дистрикта доказало је оптужбе против Мустафе Хусејновића (53) из Прутача, који је оптужен да је ропским односом дуже вријеме израбљивао суграђанина А.Т. и искориштавао чланове његове породице.
Брчко - Основни суд - Фото: РТРС
Брчко - Основни судФото: РТРС

Након окончања главног претреса и жалбеног поступка пред судовима дистрикта, гдје су му у цијелости доказане оптужбе за трговину људима, Хусејновићу је за ово кривично дјело изречена казна затвора од годину дана.

Хусејновић је служећи се преварама и пријетњама да ће употребити силу према А.Т. и члановима његове породице, оштећеног довео у ропски однос тако што га је на превару увео у дуг којег је непрестано увећавао.

Осим тога, оптужени је пријетио да ће силовати и побити све чланове породице А.Т, међу којима и троје малољетне дјеце.

Основни суд је оптуженог прогласио кривим за трговину људима, а по одбијању жалби обје стране у поступку, од којих се жалба Тужилаштва односила на неадекватну висину казне, Апелациони суд дистрикта потврдио је првостепену пресуду у цијелости, чиме је осудом први пут правоснажно окончан један случај трговине људима у Брчком.

Тужилаштво Брчко дистрикта је навело да у сарадњи са свим надлежним органима наставља процесуирање оваквих случајева, инсистирајући на њиховом доказивању и строжем кажњавању починилаца, те потпуној заштити жртава оваквих кривичних дјела.

Извор: Агенције