latinica  ћирилица
21/02/2018 |  11:42 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Французи у "Вожњи Европом" чекирали Фочу и Тјентиште (ВИДЕО)

Французи су и ове године као једну од омиљенијих дестинација у "Вожњи Европом" чекирали Фочу и Тјентиште.
Еуро раид у Фочи -
Еуро раид у Фочи

Почетком августа на Тјентиште их стиже 750 са 250 аутомобила марке пежо 205. Уживајући у необичној вожњи дугој 10.000 километара, за 23 дана обићи ће 20 земаља у чему им је један од партнера и општина Фоча – једини на пропутовању кроз БиХ.

Пето издање "Вожње Европом", по трећи пут стиже у Фочу, као једино одмориште у БиХ на путовању које из године у годину има све више учесника.

Једна од најомиљенијих дестинација им је Национални парк Сутјеска – због специфичне љепоте, али и примамљивих услова за камповање.

"На Тјентишту је добра инфраструктура за пријем великог броја учесника. Одлични су домаћини. Због тога не мијењамо одабрану руту којом пролазимо", каже Бенџамин Лајдин представник организације Јуроп рејд. 

У Националном парку Сутјеска истичу да су прошле године Французе угостили у омладинском кампу, гдје су им уз домаће специјалитете организовали и рок концерт. У општини Фоча истичу задовољство што су партнери Јуроп рејду.

Дејан Павловић директор НП Сутјеска Тјентиште наводи да су они њих позвали да дођу, те да буду њихови гости.

"Желимо да виде бар дио љепоте које НП Сутјеска посједује", рекао је Павловић. 

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да је ова акција у сваком случају велики допринос популаризацији туризма и туристичке понуде.

"Захвални смо организатору што је Фочу ставио на листу својих партнера", рекао је Машић.

Младен Мандић службеник Туристичке организације Фоча истакао је да су дошли на идеју да од сљедеће године извезу догађај.

"Настојаћемо да млади из ових земаља организују сличне активности, односно сличан пројекат, који ће ићи овом рутом, коју они користе.", истакао је Мандић.

Чланови организације Јуроп рејд прве године су обилазили Европу са четири аутомобила, друге са 15, претпрошле године са 69, прошле са 150 аутомобила и 500 учесника.

За сљедећу годину планирају вожњу са више од 300 аутомобила и хиљаду учесника.