latinica  ћирилица
21/02/2018 |  11:46 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Неприхватљиво да се провуче теза о равноправности српског и "босанског" језика

Предсједавајући Клуба посланика СНСД у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац изјавио је да се СНСД увијек залагао за успостављање конститутивности и пуне уставне равноправности Срба у Федерацији БиХ, али не кроз иницијативе "провокатора и политичког манипуланта" Дениса Бећировића.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- СНСД ће поздравити и подржати сваку одлуку федералних и кантоналних власти којом се Србима омогућава конститутивност и пуна уставна равноправност у кантонима у којима им то уставима није омогућено. Ми то годинама тражимо и од Бећировићевог СДП-а и од СДА и од свих других партија које су биле на власти у ФБиХ, а које су се сада, у овој изборној години, сјетиле да подрже Бећировићеву иницијативу у Представничком дому ПС БиХ. Срамота је да то нису учиниле све ове године - нагласио је Кошарац.

СНСД је на синоћ завршеној сједници Представничког дома одбио да подржи иницијативу посланика СДП-а Дениса Бећировића којом овај дом позива надлежна тијела Херцеговачко-неретванског кантона, Кантона 10, Западнохерцеговачког кантона и Посавског кантона да, најкасније у року од 30 дана, измијене и допуне уставе наведених кантона са циљем обезбјеђења уставне равноправности Срба, као и да се уставима кантона, у којима то до сада није учињено, прецизира и обезбиједи уставна равноправност "босанског" и српског језика, те латинице и ћирилице.

Појашњавајући одлуку СНСД-а да не подржи ову иницијативу, Кошарац је упозорио да ПС БиХ нема надлежност да се бави питањима на општинском, кантоналном или ентитетском нивоу власти, нити може на било који начин да утиче на одлуке које доносе ти нивои власти.

- Ми никада нећемо пристати на стављање парламента БиХ у било какву надређену позицију органима власти у ентитетима и кантонима, а управо је то била једна од лоших намјера Бећировићеве иницијативе. Друга лоша намјера Бећировића била је да се кроз ову иницијативу провуче теза о уставној равноправности српског и такозваног босанског језика, што је за нас апсолутно неприхватљиво. Познато је да ми не споримо право бошњачком народу да има свој језик, али је за нас спорна одредница "босански" у називу тог језика, јер упућује на опасну намјеру језичке и политичке асимилације и мајоризације Срба у БиХ - упозорио је Кошарац.

Он је додао да су посланици СДС-а и тзв. Савеза за промјене, који су подржали ову иницијативу, насјели на Бећировићев покушај манипулације и политичке промоције.

- Посланици СДС-а и такозваног Савеза за промјене у протекле три и по године гласали су за све и свашта како би се додворили бошњачким партијама, а синоћ су поново пристали на праксу према којој би ПС БиХ могао да наређује другим нивоима власти. Истовремено, својим гласовима признали су такозвани босански језик, те помогли политичку промоцију Дениса Бећировића, који најављује кандидатуру за бошњачког члана Предсједништва БиХ и коме треба сваки, па и српски глас у ФБиХ - закључио је Кошарац.

Извор: СРНА