latinica  ћирилица
21/02/2018 |  12:57 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Голићева у Алумини: Природни гас- гориво будућности

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је у Зворнику да Влада подржава изградњу станице за компримовани природни гас у компанији Алумина, јер је то енергетско гориво будућности које има вишенамјенску употребу и најбољи начин за рјешење загађења у великим постројењима.
Голићева у посјети "Алумини" -
Голићева у посјети "Алумини"

"Овај природни енергент може се користити у саобраћају, топлификацији градова, за производњу електричне енергије. Може да се користи у Рафинерији нафте Брод, Рафинерији уља Модрича, као и у многим општинама које сада користе фосилна горива као енергент", рекла је Голићева након састанка са предсједником Управног одбора компаније "Алумина" Милорадом Мотиком.

Подсјетивши да је ресорно министарство конвенцијом о климатским промјенама преузело обавезу да ће смањивати ефекат стаклене баште, Голићева је нагласила да су коришћењем овог енергента на минимум сведени сви ефекти стаклене баште.

Она је навела да је ово прилика за привредне субјекте да користе природни компримовани гас, који на температури од минус 161 степен Целзијусов прелази у течно стање, па је погодан за транспорт јер му се волумен у течном стању смањује за 600 одсто.

Мотика је истакао да ће у првој фази компанија Алумина имати минимум два милиона метара кубних компримованог гаса, што значи да ће овдје моћи да се снабдијевају сви заинтересовани, у првом реду рафинерије нафте и уља у Броду и Модричи, те термоелектране у Угљевику и Гацку и друге фирме којим је гас потребан.

"Наручили смо већ 12 трејлера за транспорт компримованог гаса који могу одмах да возе гас на одредишта, а имамо и два уређаја за декомпресију које смо спремни позајмити нашим највећим купцима заинтереованим за овај природни гас", рекао је Мотика.

Према његовим ријечима, то би било велико олакшање и за компанију јер ће снабдијевати гасом друге привредне субјекте, а истовремено имати растерећење док чека завршета комплетне гасне мреже, што је и циљ одржавања овог гаса, будући да Алумина једина има уговор са "Гаспромом", без посредника.

"Зато и желимо да одржимо овај уговор и у сљедећим корацима када дође до потпуне гасификације имаћемо овдје сва потребна постројења, вјероватно и прву гасну централу", навео је Мотика.

Он је рекао да је Алумини потребно још око осам до девет мегавата да би имала заокружен потенцијал прозиводње електричне енергије и да не би зависила ни од кога.

Голићева и Мотика су са сарадницима посјетили станицу за компримовани природни гас у кругу компаније.

Извор: СРНА