latinica  ћирилица
21/02/2018 |  13:06 | Аутор: РТРС

Путин гради ново царство за руске компаније

Египат је надмашио Кину као највећег купца руских производа, показује статистика.
Русија (Фото: Sputnik/Konstantin Chalabov) -
Русија (Фото: Sputnik/Konstantin Chalabov)

У 2017. години земља је увезла руску робу у вриједности готово 1,8 милијарди долара, што је за 44 одсто више него претходне године.

Египат је највећи купац пшенице на свијету због велике потрошње хљеба. Пшеницу набавља од Русије, Украјине, Француске и САД.

Русија је недавно повећала вриједност уговора о извозу пшенице због рекордне жетве жита, а Египат је један од највећих купаца. Извоз пшенице у Египат је у просјеку износио између четири и пет милиона тона годишње, а очекује се да достигне шест милиона тона. Москва и Каиро тренутно разговарају о могућности учешћа Русије у изградњи инфраструктуре у Египту.

Двије земље такође истражују могућност потписивања споразума о слободној трговини. Договор би могао да подстакне трговину и инвестиције, рекао је руски премијер Дмитриј Медведев.

Још 2014. године руски предсједник Владимир Путин и египатски предсједник Абделфатах ел Сиси договорили су изградњу руске индустријске зоне.

Бројне водеће руске компаније планирају да уложе око 4,6 милијарди долара за изградњу, а очекује се да ће пројекат бити готов 2035. године.

Извор: Б92