latinica  ћирилица
21/02/2018 |  13:10 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

ОЕБС за реформе, укључујући и измјену Изборног закона у БиХ

Мисија ОЕБС -а наставиће снажно подржавати реформски процес у Босни и Херцеговини, поручио је данас генерални секретар ове организације Томас Гремингер, који борави у дводневној посјети БиХ.
Томас Гремингер, (фото: Фена) -
Томас Гремингер, (фото: Фена)

Гремингер је на конференцији за медије казао да је током састанака с бх. званичницима разговарао о питањима која остају изазов на реформском путу, као што су образовање, измјене и допуне Изборног закона те имплементација људских права и корупција.

Навео је и да је забринут због негативне реторике политичких лидера што подрива остварени напредак и онемогућава значајне искораке.

"Због тога би подстакао политичке лидере ове државе да се више потруде да би остварили компромис за корист грађана", нагласио је Гремингер.

Истакао је да је са свим саговорницима разговарао о Изборном закону.

"Заиста желим, због изостанка напретка, доношење измјена и допуна Изборног закона БиХ у складу с недавном одлуком Уставног суда БиХ. Мисија ОСЦЕ-а сарађује с осталим партнерима из међународне заједнице у циљу стварања претпоставки за дијалог и компромис, али саме странке морају се снажније ангажовати", рекао је Гремингер и нагласио да би било ризично ући у изборе а да се не зна како ће имплементирати изборне резултате.

Извор: Независне новине