latinica  ћирилица
21/02/2018 |  15:21 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Приједор: Подстицаји пољопривредницима из буџета града и ове године (ВИДЕО)

У последњих 10 година, из буџета града Приједора, за подстицаје пољопривредницима, издвојено је скоро три милиона марака. Подстицајна средства за пољопривредне произвођаче планирана су и у 2018. години. Стручњаци кажу да временске прилике у јануару нису погодовале биљкама.
Приједор - пластеници - Фото: РТРС
Приједор - пластенициФото: РТРС

Четрнаест година, породица Вуковић бави се производњом цвијећа. Имали су један пластеник од 40 квадрата, данас имају шест пластеника под површином од 1.300 метара квадратних. На годишњем нивоу остварује право на подстицаје градске управе у висини од 4.000 марака.

У овој години из градске касе издвојено је више од 600.000 марака за подстицаје пољопривредним произвођачима.

-Подстицаји су намијењени за све врсте производње, за сточарство, за ратарство за пластеничку производњу, за куповину механизације. Планирамо реализовати програм у области наводњавања и садње воћа тако да не одступамо од онога што смо установили прије десетак година - истиче Татјана Марић, шеф Одсјека за пољопривреду града Приједора.

Марићева додаје да сњежне падавине иду у корист биљака.

"Под снијегом долази до одређених физиолошких фаза у биљци. Тло је било доста суво, у сваком случају снијег ће донијети биљка,а влагу и заштити их, а о праве резултате ћемо видјети у каснијем периоду", истакла је Марићева.

На подручју града Приједора, регистровано је 1.300 пољпривредних газдинстава и 45 пољопривредних предузетника.