latinica  ћирилица
21/02/2018 |  15:22 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Озими усјеви у Семберији у одличном стању (ВИДЕО)

Озими усјеви у Семберији су у одличном стању. Блага зима погодовала је развоју житарица. Пшеница је у фази бокорења, има добро развијен корјенов систем и уколико дође до већег захлађења може да поднесе и до -17 степени, без сњежног покривача.
Усјеви под снијегом - Фото: РТРС
Усјеви под снијегомФото: РТРС

Иако је висина снијега у Семберији само 2-3 центиметра , добро је дошао озимим усјевима. Поправиће влажност земљишта у којем је уочљив недостатак влаге.

"Још нам треба много зимске влаге. Ове падавине су заиста занемарљиве, прољеће долази. а влаге у земљи ће требати за сјетву и кукуруза и других усјева", истиче Миленко Николић, пољопривредник из Амајлија.

Крајем фебруара семберски ратари планирају да обаве и прихрану пшенице азотним ђубривом. Ова агротехничка мјера је неопходна за добар принос. Агрономи савјетују ратаре да прихрану пшенице обавe када се вријеме стабилизује и температуре буду изнад пет степени.

"Што се тиче развоја болести, оне се чешће развијају када имамо повећану влажност ваздуха и више температуре. Када су температуре у паду не би требало да дође до појаве болести, а након тог периода ћемо видјети јер све зависи од временских услова", каже инжењер пољопривреде Радмила Нешковић.

Стручњаци подсјећају пољопривреднике да обиђу усјеве, јер топло вријеме погодује и појави штеточина.